divendres, 4 de novembre del 2011

CAFÈ DADÀ. Urgell/Rosselló (1976-1995)


Un local intimista, fosc, decorat amb espelmes i mobles vells, amb una estreta escala de cargol que donava accés a un soterrani, encara més fosc, on les parelles de l'època exercitaven el sentit del tacte. El Cafè Dadà lluia en els seus sotagots una caricatura de Sigmund Freud que es confonia amb el cos d'una dona nua i que incorporava la frase "What's that a man's mind" (Allò que hi ha a la ment d'un home). Aquesta imatge era la icona del local i penjava també d'una de les parets properes a la barra. Fins i tot la barba sempre retallada de l'Albert Senyé, l'amo del local, evocava també l'esmentat dibuix.
El Dadà era un lloc ideal per jugar als escacs i pensar tranquilament el proper moviment de les peces, per tenir una conversa intima amb la parella en algun moment de crisi o, simplement, per asseure's sol a la barra amb alguna copa d'alcohol davant per oblidar els tràngols més adversos de la vida. 
També va aconseguir ser la seu que acollia alguna tertúlia d'intel·lectuals i poetes. Jose Agustín Goytisolo i Paco Seguí, entre d'altres, en van ser asidus a començaments dels anys 1980's.
A mitjans dels 1990's el Cafè Dadà va tancar i van desaparèixer aquelles esferes grogues amb lletres negres que conformaven l'original rètol del local. Es va traslladar amb el mateix nom a un altre local proper del carrer Rosselló, entre a Borrell i Viladomat. Però ja no era el mateix. Ni conservava l'atmosfera intimista i màgica d'abans, ni tampoc la foscor, ni l'olor, ni la mateixa clientela. El temps el va anar transformant en el vulgar bar de Döner Kebab que ara és, totalment despersonalitzat i allunyat fins a l'antípoda de l'original Dadà.
L'Albert Senyé va obrir posteriorment un altre Cafè Dadà al carrer Muntaner a la zona del gaixample, que també va desaparèixer uns anys després.


*2008.- L'últim Dadà, avui també desaparegut, era a Muntaner 69.