divendres, 1 de gener del 2016

LA ODISEA. Restaurant. Copons 7. (1980-1993)
Un dels mítics restaurants barcelonins de l'ultim quart del segle XX, La Odisea quedava situat al barri de la Catedral molt a prop de la Jefatura Superior de Policia, de tant mal record per a molts lluitadors antifranquistes. Va ser un dels preferits de l'escriptor i periodista (i acreditat amant de la cuina) Manuel Vázquez Montalbán, que va citar-lo expressament en un dels seus llibres (La rosa de Alejandría) corresponent a la sèrie protagonitzada pel popular detectiu Pepe Carvalho.
El propietari de La Odisea, l'aragonès Antonio Ferrer Taratiel, havia treballat de cuiner al restaurant Quo Vadis del carrer del Carme i després va obrir Casa Isidro al carrer del Rec prop del passeig del Born. Va ser al 1980 quan va iniciar, juntament amb el galerista d'origen suís Peter Roth, una nova etapa amb l'obertura de La Odisea, un restaurant de cuina d'autor que aviat va passar a formar part de les llistes de preferits dels bons amants de la cuina. El camembert arrebossat amb confitura de tomàquet va ser una de les seves delícies. Ferrer cultivava també la poesia i sabia transmetre la seva sensibilitat als seus plats.

Una pintura amb Antonio Ferrer, el fundador del restaurant La Odisea. (Font: todocoleccion.net

*1986.- La música també tenia un lloc a La Odisea on s'organitzaven petits concerts (Font: Hemeroteca La Vanguardia) 

*1990's.- Antonio Ferrer i Manolo Vázquez Montalbán controlant els fogons de La Odisea

El 1993 Ferrer i la seva dona Teresa Escayola van decidir iniciar una nova aventura gastronòmica a l'Empordà instal·lant un nou restaurant (L'Odissea de l'Empordà) al castell d'Orriols en el municipi de Bàscara.
Desaparegut el restaurant, una brasseria que va adoptar el nom del carrer va substituir-lo als baixos del numero 7 d'aquell curt carreró perpendicular a la Via Laietana. Deu anys després del tancament de La Odisea, la repentina mort a l'aeroport de Bangkok de Vázquez Montalbán el 17 d'octubre de 2003, va fer reviure el record d'aquest restaurant on el Manolo tantes estones havia gaudit amb la seva cuina. Avui un restaurant japonès (Koy Shunka) ocupa aquell local des de l'any 2008.