dimecres, 6 de març del 2019

RIEUSSET. Indústries Gràfiques. Sepúlveda 88-94. (1935-1980's)


*1935.- Anunci d'Indústries Gràfiques Rieusset S.A. poc després d'instal·lar-se al carrer Sepúlveda.

Passejant per la vorera de mar del carrer Sepúlveda, en el tram comprès entre Viladomat i Calàbria, us trobareu un edifici d'habitatges aparentment normal. Tanmateix, si hi parem atenció, veurem que està construit a quatre vents sense contacte amb les mitgeres de les construccions veïnes. Es troba justament al número 88-90 i és una construcció de l'any 1935, obra de l'arquitecte Santiago Casulleres i Forteza (1901-1960), un especialista en edificis industrials, que té la major part de la seva obra localitzada a Sabadell.
Els baixos i l'interior d'illa d'aquest immoble van acollir durant anys la fàbrica d'arts gràfiques i impressió Rieusset S.A. Aquesta empresa havia estat fundada al 1870 per José Francisco Rieusset que, des del seu petit taller del carrer Diputació, va adquirir una certa notorietat per imprimir amb gran qualitat un seguit de documents oficials de seguretat (segells de correu, bitllets, xecs, accions, etc. ) per encàrrec d'una república sudamericana.
Amb el curs dels anys va esdevenir la primera empresa espanyola que va utilizar la reproducció fotomecànica en substitució dels antics procedimets litogràfics. Als seus tallers es van imprimir els cartells de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i els reclams de la Compañía Española de Turismo.
A mitjans dels anys 1930's es va traslladar a l'esmentat emplaçament del carrer Sepúlveda al barri de Sant Antoni.

*1935.- Una imatge de l'interior dels tallers (Font: Arxiu Rieusset)
 
*1940's.- Publicitat d'Indústries Gràfiques Rieusset S.A. (Font: todocolección)
 
Rieusset S.A. va ser una de les empreses capdavanteres en l'edició de cromos, etiquetes, segells i cartells oficials per compte de l'Estat Espanyol, fins al punt que als anys 1940's als seus tallers va imprimir-se el popular bitllet d'una pesseta amb la imatge d'una caravel·la al seu anvers.
 
*1940's.- Paper modeda de curs legal d'una pesseta imprés als tallers gràfics Rieusset del carrer Sepúlveda. 
 

*1966.- Una acció de Rieusset S.A. (Font: todocolección)
 
A partir dels anys 1970's l'empresa es va anar traslladant progressivament a la seva nova seu de la localitat de Santa Perpètua de Mogoda. 
Avui les dues antigues entrades d'accés al tallers gràfics són els accessos a l'interior d'illa que acull els Jardins de Tete Montoliu inaugurats al gener de 2007.