dijous, 10 de juliol del 2014

PAVELLÓ ANNEX A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA. Aribau / Gran Via. (1928-1991)

Agraïments a ENRIC COMAS PARER, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i FRANCISCO ARAUZ
L'any 1928 es va construir, dins els límits del jardí que envolta l'edifici de la Universitat de Barcelona, un pavelló annex situat en l'arrencada del carrer Aribau, al costat mateix de la nau del Cinema Royal (després Central).
En aquest edifici s'hi va instal·lar inicialment el primer institut públic de la ciutat, l'anomenat Liceu Jaume Balmes, que hi romandria fins el 1936 i que després de la Guerra Civil s'emplaçaria definitivament al carrer Consell de Cent cantonada amb Pau Claris.

 

*1930's.- Dues imatges del pavelló annex dins el jardí de la Universitat a la cantonada amb Aribau.

El petit pavelló va passar després a formar part de la pròpia universitat que hi va instal·lar els laboratoris de les seves seccions de zoologia i física.
Durant el franquisme la part més propera al carrer Aribau, que originàriament era més baixa, va ser ampliada en una alçada de més fins quedar igualada amb la resta de l'edifici. En la seva darrera etapa va acollir l'hemeroteca de Filologia i la biblioteca de Llengües Romàniques.
Tot i que l'any 1988 el pavelló havia estat remodelat, la definitiva reforma d'aquell sector del jardí de la Universitat, duta a terme a començaments dels anys 1990's, el va fer desaparèixer per substituïr-lo per un equipament de nova planta, al costat dels nous multicinemes Aribau, que va ser inaugurat amb l'inici del curs 1993/1994.

*1980's.- Dins el quadre groc veiem el pavelló amb el sostre nivellat en els seus últims anys