divendres, 24 d’abril del 2015

BALAUSTRADA D'ACCÉS A L'EXPOSICIÓ DE 1929. Plaça Espanya (1929-1970's)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i MIQUEL F. PACHA

A l'accés principal a l'Exposició Universal de 1929 per la plaça Espanya, les torres venecianes emmarcaven el punt d'entrada al recinte. La integració amb la plaça d'aquell sector estava protagonitzat per una gran balaustrada en corba en la que destacaven quatre escultures, dos a cada banda de la calçada d'acces entre les torres venecianes. Aquesta balaustrada delimitava a més a més un doble nivell, el de la plaça i el dels dos palaus de l'exposició situats a banda i banda de les torres, les façanes dels quals dibuixaven el perfil de la plaça sobre la que quedaven lleugerament enlairats.


*1950's.- Les quatres escultures originals situades sobre la balaustrada marcades amb òvals vermells. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

*1960's.- L'escultura més pròxima al Paral·lel des del darrera de la balaustrada.

*1950's.- Vista posterior de l'escultura més pròxima a la Gran Via

La balaustrada va ser obra de l'arquitecte Ramon Raventós i ell mateix va encarregar les quatre escultures esmentades que eren situades sobre pesdestals a les seccions de la balaustrada més pròximes a l'accés principal al recinte. Dues van ser proposades a Carles Ridaura, una a Enric Monjo i una altra a Josep Viladomat. Escolpides en ciment blanc, Ridaura va ser el primer en tenir la feina enllestida a final de 1928 quan va lliurar les seves dues escultures dedicades a les Arts i a la Indústria. La de Monjo simbolitzava el Comerç i la de Viladomat els Esports.
La balaustrada va ser desmuntada i eliminada a començament dels anys 1970's quan les obres de la línia 3 del Metro van propiciar canvis en la urbanització de la plaça.
De les escultures només tenim constància que s'hagi conservat fins l'actualitat la dedicada a les Arts, obra de Ridaura, que el 1985 va ser emplaçada en un del extrems del recinte firal al Paral·lel molt aprop de la cantonada amb el carrer de Lleida. 


*1962.- Vista nocturna de la l'avinguda de la Reina Maria Cristina on es pot apreciar la balaustrada davant les torres venecianes.


*1990's.- Escultura de Carles Ridaura amb dona i nen situada actualment al Paral·lel