diumenge, 21 de febrer del 2016

ESTACIÓ DE SERVEI / BENZINERA. Balmes/Diagonal (1930-1965)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ

 


Una de les estacions de servei a l'automobilista i de repostatge de benzina més històriques de la ciutat va ser la que era emplaçada a la cantonada de Balmes amb Diagonal davant de l'embocadura del final del carrer París.
Oberta a començament dels anys 1930's coincidint amb la proliferació de benzineres i tallers d'automòbils al carrer Balmes després de la cobertura de les vies, el negoci va ser promogut per Josep Solanellas que li va posar el nom de American Auto Service. Era molt comú aleshores que les estacions de servei portessin noms escrits amb anglés, que evocaven també la identificació de la indústria de l'automòbil amb el país nordamericà.


*1935.- Les benzineres de la ciutat en un retall d'un anunci publicat a La Vanguardia.

*1930.- L'estació de servei American Auto Service propietat de Josep Solanellas.

Acabada la Guerra Civil el negoci va perdre aquest nom a causa que no s'admetien noms comercials amb paraules no espanyoles. La benzinera va passar a ser gestionada per l'empresa GEDSSA i va esdevenir un clàssic a la Diagonal fins que a mitjans de la dècada dels anys 1960's el terreny va ser venut i s'hi va aixecar l'esvelt gratacels de 24 pisos del Banco Atlántico (avui BancSabadell), obra de Francesc Mitjans i Santiago Balcells, que juntament amb el Comercial Transatlántico (avui Deutsche Bank) de Diagonal/Passeig de Gracia, trencaven la uniformitat d'alçades de la zona, afegint un toc de modernitat a l'skyline barceloní, fet que fou força criticat en el seu moment.


*1968.- L'edifici del Banco Atlántico en la seva fase final de construcció. Aquest gratacels es va enlairar sobre el solar que abans havia ocupat la benzinera.

Enllaç d'interès al bloc La Barcelona Oblidada