dimarts, 2 d’agost del 2011

COLÒNIA CASTELLS. Les Corts (1923-2011)

Ubicació de les casetes de la Colònia Castells (a l'extrem inferior esquerre) al barri de Les Corts dels anys 1920's. (Fotograma del video "Coneguem Les Corts. La transformació d'un territori". Ajuntament de Barcelona)

La Colònia Castells es va començar a construir l'any 1923 als afores del barri de Les Corts, dins del quadrat delimitat avui pels carrers Entença, Montnegre, Equador i Taquígraf Serra. Acollia a les famílies obreres, majoritàriament procedents del sud d'Espanya, que treballaven a la fàbrica de vernissos i xarols Castells. Les primeres 120 casetes es varen aixecar sobre un terreny de poc més d'una hectàrea al costat de la Riera de Magòria (avui carrer Entença), propietat de Maria Barnola i Maria Castells.
El nucli central del barri s'ordenava al voltant de la planta industrial mitjançant tres passatges longitudinals (Piera, Castells i Barnola), el carrer Castells i un carrer transversal que arribava fins a Entença.  
Arquitectònicament era un nucli de casetes de només planta baixa amb petites terrasses enjardinades a la part davantera que li donaven un aspecte gairebé rural.

*2009.- Detall del portal d'una de les cases de la Colònia Castells

Amb el pas del temps el barri es va anar fragmentant i s'hi afegiren petis propietaris que havien construit les seves pròpies cases, fins esdevenir un suburbi de families pobres. En els seus anys de màxima ocupació el barri va arribar a aplegar fins a 800 persones. Un gran nombre dels seus habitants eren anarcosindicalistes afiliats a la CNT. Entre els seus veins hi hagué l'avi de la dirigent socialista Carme Chacón. 
En la dècada dels 1980's l'obertura i eixamplament del carrer Entença, des de Josep Tarradellas fins a Travessera de Les Corts, va produir la primera segmentació d'aquell barri.
El futur de la colònia s'agreujaria encara més amb l'arribada del segle XXI i a  mesura que s'anava completant la urbanització de la zona. L'any 2002 va ser aprovat un pla urbanístic que condemnava el barri a la desaparició per construir-hi habitatges, equipaments i una zona verda. La històrica Colonia Castells acabaria encerclada per un conjunt de blocs d'edificis, com un oasi resistent que es negava a desaparèixer i que desafiava l'estètica del progrés. 
Finalment l'any 2011 i després d'un periode en que una gran part de les casetes varen ser habitades per joves okupes, es va procedir a iniciar l'inevitable enderrocament del barri per donar pas a la reurbanització de la zona. Algunes families van ser reubicades en pisos de protecció oficial a la Travessera de les Corts. Però, dissortadament, d'aquell pintoresc i singular barri només se'n conserva el petit passatge de Piera que dóna testimoni del que va ser. 

*2010.- En els seus últims anys de vida la Colònia Castells apareixia totalment envoltada d'edificacions modernes.