dissabte, 16 de juliol del 2016

SENYALS DE GIR PROHIBIT (1930's-1950's)

Agraïments a ÀLEX REYES i MIQUEL F. PACHA



Tot i que no eren exclussius de la ciutat, els primers senyals de circulació que tenien com a objectiu anunciar al conductor que no podia girar o canviar de direcció cap a un o altre costat, van tenir un disseny molt diferent actual. 
Seguint el format dels senyals de prohibició, dins la circumferència marcada en vermell apareixein dos petits discs amb els colors dels semàfors. El format per un disc vermell a dalt i groc-ataronjat abaix indicava que no es podia girar a l'esquerra. Altrament, el que mostrava el groc-ataronjat a dalt i el verd abaix prohibia el gir cap a la dreta.
Aquests senyals van deixar d'emprar-se, sobretot perque no era fàcil memoritzar-los ni establir una relació de causalitat entre els colors i el costat cap on no es podia anar. Així doncs, van ser substituïts pels actuals que són molt més fàcils d'interpretar i que s'identifiquen amb una banda diagonal vermella de prohibició superposada a  l'itinerari prohibit que es representa amb un angle recte cap a dreta o esquerra.
 
 


*1934/1936.- Dos d'aquests senyals, plantats a la cruïlla de Pelai amb Canaletes. (Foto: Josep Brangulí / ANC).

*1945.- Al costat del gran fanal de Canaletes.


*1933.- Aquests senyals al Reglament general de circulació urbana editat per l'Ajuntament de Barcelona (Gentilesa de Magda Mateu)

*1930's.- Catàleg de senyals de circulació antics sobre el que s'han destacat els dos que prohibien els girs. (Font: todocoleccion)


Els actuals senyals de gir prohibit