dijous, 30 de desembre del 2010

EL GASÒMETRE DE L'ARENAL

*1963.- Una vista aèria del Gasòmetre de l'Arenal, conegut popularment com la Caldera, entre la torre d'aigues de Macosa i l'entramat de vies del ferrocarril de l'estació de Poblenou. (Foto: Arxiu Nacional de Catalunya)

*1969.- La silueta de La Caldera al fons. En primer terme el passeig Marítim i a continuació les barraques del Somorrostro. (Foto: Arxiu Nacional de Catalunya)

Gran estructura metàl·lica integrada en l'històric passatge industrial de Poblenou i concretament en les instal·lacions de Catalana de Gas de l'Arenal davant de les antigues vies del tren i el mar. Fou construit paral·lelament a la veina estació de la RENFE de Poblenou i era situat al final del petit carrer dels Ferrers, tocant a Taulat, on actualment aquest carrer s'eixampla i esdevé passeig.
L'estructura formava part de la fàbrica de gas de l'Arenal, productora durant molts anys l'anomenat gas ciutat (o manufacturat), que progressivament seria substituit pel gas natural. La producció de gas ciutat, a partir del carbó, va començar a Barcelona l'any 1843, i la matèria primera es va canviar per naftes de petroli a partir de l'any 1961. La fàbrica de gas de l'Arenal va ser inicialment propietat de Gas Lebon i posteriorment passà a Catalana de Gas S.A.
Amb l'arribada de l'olimpiada de Barcelona 92, tota aquella zona industrial va començar a veure's alterada per la construcció de la nova façana marítima. A l'octubre de 1990 el gasòmetre fou desmantellat i enderrocada tota la fàbrica de l'Arenal. Dissortadament no se'n conserva res.  
  
*1989.- L'estructura del gasòmetre emergia rera el paissatge ferroviari de l'estació de Poblenou (Foto: Marta Domínguez Sensada).

*1990.- Els últims dies de l'estructura, que va ser desmuntada per parts, per reurbanitzar tota la zona. (Foto: Marta Domínguez Sensada)