dilluns, 12 de desembre del 2016

PALAU DE PROJECCIONS. Exposició de 1929. Montjuïc (1929-1960)

Agraïments a JAUME MAS, FRANCISCO ARAUZ i ELOY FC
 
 
*1929.- Vista del Palau de Projeccions des de les escales d'accés a la Font Màgica. (Foto: Gabriel Casas i Galobardes)
 
Un dels pavellons més destacats de l'Exposició de 1929 va ser l'anomenat Palau de Projeccions. Era situat a l'avinguda de la Reina Maria Cristina entre l'avinguda Rius i Taulet i la plaça de l'Univers, davant mateix de la Font Màgica de Carles Buïgas.
L'edifici va ser projectat pels arquitectes Eusebi Bona i Puig (1890-1972) i Francisco Aznar Sanjurjo (1879-1952). Disposava d'una superficie de 10.000 m²  estructurats en dues plantes. El seu nom prové del fet que era el lloc on es projectaven pel·lícules en un moment de trànsit del cinema mut al sonor. Básicament durant l'exposició l'espai va ser dedicat al cinema, el teatre i la fotografia.
A la planta principal hi havia una gran sala d'espectacles amb un aforament de 1.800 localitats on es presentaven les projeccions. També hi havien diverses sales d'exposicions.
Era destacable la seva façana d'estil clàssic i d'aspecte monumentalista guarnida amb escultures de Joan Pueyo, que comprenien quatre grups de cariàtides amb bisons, quatre grups d'esfinx i dues fonts que l'escultor va realizar amb pedra artificial. L'edifici disposava també de dues portes laterals.

*1929.- Detall de les escultures dels lleons marins que custodiaven l'entrada principal del Palau de Projeccions.  (Foto: Autor desconegut)
 
*1929.- Acurada descripció de l'interior del Palau de Projeccions durant els dies de l'Exposició. (Font: Diari Oficial de l'Exposició. Col·lecció Francisco Arauz) 
 
 

*1931.- Interior de la gran sala durant la celebració de l'acte de constitució de la Unió de Sindicats Agrícoles de Catalunya.  (Foto: Josep Brangulí) 

*1936.- Aquell any s'hi va celebrar una Exposició Internacional Canina. (Foto: Josep Brangulí)
 
Conclosa la Guerra Civil, l'edifici del Palau de Projeccions va mantenir-se dempeus durant els vint primers anys del franquisme fins que va ser totalment enderrocat a l'any 1960, quan es volia revitalitzar el carácter firal de la ciutat amb el lema de Barcelona Ciudad de Ferias y Congresos que el consistori de l'alcalde Porcioles va difondre per arreu del món. En el seu lloc es va edificar un nou Palau de Congressos amb el Palau Firal al darrera. 
 
*1952.- El Palau de Projeccions a vol d'ocell a l'angle inferior de la dreta de la imatge (Foto: TAF / ANC)

*1961.- Fase final de l'enderroc del Palau de Projeccions per enlairar-hi tot seguit el Palau de Congressos. (Foto aèria: TAF /ANC)