diumenge, 17 d’abril del 2022

MONTSE GUILLÉN . Restaurant. Marià Cubí 195. (1980 - 1986)


Formada a la cuines dels restaurants Can Borrell a Meranges i La Venta, al cim del trajecte del tramvia blau del Tibidabo, la Montse Guillén (Melilla 1946), filla d'una coneguda familia de restauradors (Jaume Guillén i Lola Pijoán són els seus pares), va decidir al 1980 muntar el seu propi restaurant al barri de Galvany, un sector aleshores molt animat i concorregut a les nits barcelonines. Per dur a terme el seu projecte, va comptar amb la col·laboració de reconeguts artistes, emergents i consolidats del panorama barceloní.

Així doncs, noms com Mariscal, América Sánchez, Llorenç Torrado, Eloy Lanciego, Carlos Riart o Gabriel Ordeig van intervenir en el projecte de disseny i execució d'aquest local. La propietària declarava que molts artistes havien decidir canviar la seva obra per menjars al Montse Guillén. El restaurant no era gaire gran, però tant el seu disseny tant a nivell d'interiorisme com contingut de la carta de menjars representaven una inequívoca aposta per la innovació. Era el naixement del que després s'anomenaria nova cuina catalana.

*1980.- Una il·lustració de Javier Mariscal per a la promoció del local.

*1980.- L'entrada al local des del carrer Marià Cubí.


*1980.- Montse Guillén, al centre de la imatge, amb l'equip de cuiners i cambrers del seu restaurant. (Foto: © Montse Guillén)


La carta oferia un ventall de propostes molt suggerents i sobretot originals. 

La vida del restaurant Montse Guillén a Barcelona no va ser gaire llarga. La inquieta restauradora catalana va deixar el negoci en mans dels seus pares per marxar als Estat Units i iniciar nous projectes. Un d'ells, al barri de TriBeCa del Baix Manhattan de  Nova York, va ser especialment rellevant i es materialitzà en l'obertura del restaurant Internacional Tapas & Bar (1984-86), que va descobrir les tapes i la nova cuina catalana a la gran metrópoli nordamericana. Tots els famosos del moment residents a la gran poma (Basquiat, Warhol, Bianca Jagger, Robert de Niro entre molts d'altres) hi feien cap habitualment. 


*1984.- Dues imatges del Internacional Tapas- Bar obert el 1984 per Montse Guillén i Toni Miralda a Nova York.

Després de la marxa de la Montse Guillén a Nova York el restaurant només va durar un parell més de temporades i va tancar a l'estiu de 1986. Al local s'hi va emplaçar després un nou restaurant, el Cavallet de Mar.