diumenge, 19 de maig del 2019

CASA CALICÓ. Articles de pesca. (1915-2017)

Agraïments a JAUME ALMIRALL
 
 

 
 
Botiga que arribà a ser centenària situada al barri del Born, Casa Calicó va ser durant la seva llarga existència un referent per als practicants de l'ofici o l'esport de la pesca, un lloc idoni per a dotar-se dels elements necessaris per dur a terme la seva comesa. S'hi podien trobar canyes, xarxes, fils, hams i tota mena d'utillatge per a sortir a pescar. La marca de canyes Kali va néixer aquí.
Els orígens del negoci es remunten a 1850 quan José Borrull Gibert va fundar al barri una empresa dedicada a proveir als pescador dels aparells necessaris per fer la seva tasca. El 1881 Joan Guardia, per encàrrec de Domingo Busquets, va projectar l'edifici situat a la cantonada de les Plaça de les Olles amb el carrer de Rera Palau, sobre els terrenys on hi hagué l'antic Palau Reial, que va quedar totalment destruït per un incendi el 1875.
En aquell punt s'obriria anys després la botiga. Borrull va morir el 1885 i l'empresa va passar aleshores a mans de la seva vídua Rosa Alier i dels seus fills. 
 
*1930.- Tarja publicitària amb un dibuix de Ricard Opisso. (Font: todocoleccion.com).
 
 
*1950's.- Interior de la botiga. (Font: Casa Calicó).
 
El negoci s'instal·là a la plaça de les Olles cap al 1915 amb el nom comercial de Viuda e Hijos de José Borrull. El 1931 el local va ser comprat per Joan Calicó i Maleras que hi va obrir la botiga dedicada de ple a comercialitzar tota mena d'articles i eines per a pescar. El 1972 va morir Joan Calicó i el negoci va passar al seu fill Enric i després al fill d'aquest Daniel fins al tancament definitu de la botiga el 2017 a causa de la revisió del preu del lloguer. El negoci es va traslladar aleshores a Poblenou.
La fusteria, els rètols exteriors i els rajols hidràulics del terra, que componien una atractiva trama acolorida, es van conservar fins al final de la vida de l'establiment.  Barcelona perdia uan altra botiga històrica i singular amb la desaparició de Casa Calicó.
 
*1950's.- Imatge exterior de la botiga a la cantonada de la Plaça de les Olles amb el carrer de Rera Palau. (Font: Casa Calicó).
 
 
 
*1990's.- Tarja publicitària de Casa Calicó.

*2016.- Detall de l'interior de la botiga. (Foto: Jaume Almirall).
 
Fragment del terra de rajoles hidràuliques de l'interior de la botiga.
 
*2016.- Detall de l'aparador de Casa Calicó.  (Foto: Jaume Almirall).

 
Placa de reconeixement a Casa Calicó que es va emplaçar a l'entrada de la botiga el 1993. (Foto: Jaume Almirall).

 
Entrada i aparador de la botiga des de la Plaça de les Olles. (Foto: GoogleEarth).

*2017.- La persiana de Casa Calicó quan es va tancar la botiga. (Foto: Jaume Almirall).