diumenge, 24 d’octubre del 2010

ARC MONUMENTAL. Festes de Primavera 1910

Agraïments a CARMEN GIMÉNEZ
 
*1910.- Plaça Catalunya. A sota mateix de l'arc es por identificar la cúpula punxeguda de la Casa Pons del Passeig de Gràcia núm. 2 (Foto: Beltra. Arxiu Andreu Valldeperes)


*1910.- L'arc va quedar emplaçat al mig de la plaça, just a la intersecció entre les dues vies que la creuaven en X. 

A començaments del segle passat era força habitual que durant les Festes de la Mercè o altres celebracions ciutadanes apareguessin construccions d'arquitectura efímera, que tot just acabades les festes eren desmuntades. L'any 1910 es varen celebrar a Barcelona unes Festes de Primavera promogudes per iniciativa de l'Ajuntament.
Aquest arc monumental situat al bell mig d'una Plaça Catalunya, que encara presentava la seva originaria urbanització amb palmeres i plàtans amb dos itineraris en forma de X (un des de la Rambla al passeig de Gràcia i l'altre des del Portal de l'Àngel a la Rambla de Catalunya), era situat a la intersecció d'aquests dos segments i com es por apreciar a la foto els seus autors s'hi van escarrasar d'allò més. 
El gran nombre d'escultures i pintures amb dones nues d'aquest  conjunt monumental no va passar inadvertit a les associacions catòliques i conservadores de l'època -com per exemple el Comitè de Defensa Social-, que varen denunciar-ho com a atemptatori a la moral i les bones costums, tal i com recollia el diari La  Vanguardia  en la seva edició del 26 de maig de 1910. Algunes publicacions satíriques també s'hi van acarnissar per altres raons. 

*1919.- El popular setmanari satíric L'Esquella de la Torratxa no perdia ocasió per fer crítica burleta de tot el que passava al voltant de la plaça i amb aquest acudit donava idees per l'aprofitament de l'arc monumental (Font: L'Esquella de la Torratxa. Núm. 1639 del dia 27 de maig)