dimarts, 14 de novembre del 2023

CAFÈ DE LA PAIX. Baixos de l'Hotel Colon. Plaça Catalunya / Passeig de Gràcia (1905-1909)

 Agraïments a ENRIC COMAS i PARER i JOANA FRANCÈS

*1907.- Vista nocturna de la cantonada de la Plaça Catalunya amb el Passeig de Gràcia als baixos de l'Hotel Colon on hi havia l'entrada al Cafè de la Paix. (Foto: Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro. Col·lecció privada de Jorge Álvarez)


Establiment situat als baixos de l'Hotel Colon per la banda del Passeig de Gràcia, el Cafè de la Paix (en alguna publicitat anomenat Gran Café), va obrir portes el dissabte 8 d'abril de 1905 i malgrat la seva curta existència (no va passar dels quatre anys), va ser reconegut com un establiment de luxe i distinció, que recollia el nom del seu homònim parisenc obert al 1862 al número 12 del Boulevard des Capucins, al costat mateix de la Place de l'Opera. 

*1905.- La Vanguardia del 8 d'abril publicava en portada un reclam sobre la inauguració del Cafè de la Paix


*1905.- La Veu de Catalunya i La Vanguardia del 10 d'abril recollien petites ressenyes de la inauguració del cafè.

Els seus propietaris Arquer i Roig s'havien apuntat al corrent de fascinació per la vida parisenca -tan habitual a l'època-, que comportava batejar amb noms afrancesats els locals de luxe. A la vista dels anuncis a premsa del Café de la Paix, el servei de portar el menjar a domicili quedava inclòs entre els que s'oferien a la seva benestant clientela.

L'establiment va tancar portes el 1909 i el Banco Español del Río de la Plata va passar a ocupar el mateix local.

*1909.- A La Publicidad ja es parlava de la pròxima obertura de la Sucursal barcelonina del Banco Español del Río de la Plata al local del Café de la Paix.