dilluns, 1 de novembre del 2021

LLIBRERIA PENELLA I BOSCH. Ronda Universitat 3. (1892-1905)

 


Tot i que la primera llibreria que hi hagué en aquest local va ser la del llibreter Alexandre Palou, el 1892 els joves Faustí Penella i Agustí Bosch Oliveró van expandir el seu negoci de relligar llibres, inicialment establert al carrer de les Moles número 29 des del 1889, instal·lant-lo prop de la plaça Universitat, la qual cosa pensaven que els hi proporcionaria bones oportunitats de negoci amb els estudiants universitaris.

Efectivament la llibreria va arrencar amb força amb la compra de diverses biblioteques com les de Teixidor i Cos, Bertran i Bros, marquès de Montoliu, de la històrica llibreria Piferrer, així com totes les existències de la llibreria de Baldomer Gual del carrer de la Tapineria [1]. Això els va possibilitar d'acumular milers de llibres en el seu nou establiment. 

*1900's.- Imatge exterior de la llibreria Penella i Bosch al número 3 de la Ronda Universitat, Publicitat del Diccionario Alcubilla a la paret i de l'obra de Benito Pérez Galdós El Abuelo dins de l'aparador. (Foto: La Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro)

El 3 de juny de 1906 moria Penella als 36 anys i el negoci va quedar exclusivament en mans del seu soci Agustí Bosch, que va ampliar-lo al local del numero 5 i va orientar el negoci cap a la producció editorial especialment de publicacions de caire jurídic i universitari. Després de la seva mort esdevinguda al 1926 els seus fills Josep i Antoni van continuar la nissaga llibretera de la família amb la Llibreria Bosch que juntament amb la Castells van donar vida a aquell tram de la Ronda Universitat al llarg de tot el segle XX. 

[1].- Passarell, Jaume. Llibre de Llibreters de vell i de Bibliòfils barcelonins d'abans i d'ara. Editorial Millà. Barcelona. 1949.