divendres, 24 de febrer del 2012

EL RAMILLETE. SOCIEDAD MABILLE. Salons de Ball. Robador 32. (1867-1907)


Un dels centres de ball més populars de la Barcelona de la segona meitat del segle XIX fou el Saló El Ramillete, situat al carrer Robador número 32, i la societat Mabille que hi tenia la seu. Els salons van ser inaugurats l'any 1867 amb un ball a benefici del patronat dels pobres. Les societats de ball que hi establiren la seva seu foren diverses (La Nueva Paloma, L'Amistat, Mabille...). Aquesta última es va consolidar a partir de 1869 com l'organitzadora dels balls als Salons Mabille, on va posar en marxa una acadèmia de ball sota la direcció d'Ignasi Arberd, que tots els dies feiners de 8 a 10 de la nit hi impartia les seves classes de ball. 
Amb el pas del anys la societat Mabille va anar adquirint més prestigi i va obrir un altre saló de ball ben aprop, al carrer Sadurní, mentre l'acadèmia continuava a Robador.
Aquest tàndem format pel saló El Ramillete i l'Acadèmia de Ball Mabille va continuar la seva tasca en favor dels amants i entusiastes del ball fins a la primera dècada del segle XX.