dijous, 9 de febrer del 2012

CINE BALMES (1953-2001)

Agraïments a MARÍA JOSÉ GONZÁLEZ


*1953.- Anunci de la inauguració del Cine Balmes

El cinema Balmes va obrir portes el dia de Nadal de l'any 1953 al número 215 del carrer del mateix nom, molt aprop de la cruilla amb Travessera de Gràcia. La sala va quedar catalogada dins la categoria de sales d'estrena.
Als anys 1960's la sala es va dedicar a l'exhibició de cinema d'art i assaig. En aquest tipus de cinemes, després anomenats Salas Especiales, era possible visionar cinema d'autor i pel·licules de cult que no s'oferien en els circuits convencionals d'estrena.

*1968.- L'entrada del Cinema Balmes a la seva etapa de Sala d'Art i Assaig quan s'hi projectava el film de Peter Brook Marat Sade.

La matinada del 11 juliol de 1974 el Balmes va rebre la visita dels inquebrantables al règim, que li van aplicar el "fuego purificador" perquè s'hi projectava el film de Carlos Saura La prima Angélica.

*1974.- En aquest lamentable estat van quedar l'entrada i el vestíbul del Balmes després de l'incendi provocat per l'extrema dreta (Foto: Pepe Encinas)

*1974.- Retall de premsa en el que s'informava de l'atemptat. (Font: Hemeroteca ABC)

Cinesa va ser l'ultim propietari de la sala. En aquesta darrera etapa, una marquesina lluminosa cobria l'entrada del cinema. El dijous 22 de febrer de 2001 el cine Balmes va oferir la seva última sessió. En un detall entre simbòlic i nostàlgic es va projectar la mateixa pel·lícula que havia inaugurat la sala el 1953. Ava Gardner i Gregory Peck van tornar a aparèixer a la pantalla gairebé 50 anys després en la projecció de Las nieves del Kilimanjaro. Moria així un dels més entranyables cinemes barcelonins en una última sessió amb crispetes de regal i portes obertes per visitar la cabina de projecció.

*2001.- Última nit de la història del cine Balmes amb Las nieves del Kilimanjaro en cartell sota un rètol lluminós amb dues lletres del nom del cine ja foses. Eren les últimes hores d'una sala que molts recordaran per les inoblidables pel·licules que hi varen veure. (Foto: Xavier Gómez)