dilluns, 8 d’octubre del 2018

LA PORTORRIQUEÑA. Torrefactora de cafès. Primer establiment. Bonsuccés 3. (1911-1920)

 
 
 
Tot i que a l'aparador a botiga de cafè La Portorriqueña del carrer Xuclà 25 hi figura el 1902 com l'any en que fou fundada, no va ser fins als inicis del 1911 que la premsa va començar a publicar anuncis d'aquest comerç, que es presentava com el dispensador del millor cafè de la ciutat amb un sistema de torrefacció pròpia. La publicitat informava que el cafè provenia d'una hisenda pròpia situada a la localitat de Ciales, a l'illa caribenya de Puerto Rico.
La botiga havia obert el 1902 com un negoci de queviures al número 3 del carrer del Bonsuccés, tocant a la Rambla, on avui hi ha l'hotel que acull el restaurant La Poma  als baixos. Un indià català de nom Miquel Ferrer va tornar d'Amèrica amb una noia portorriquenya que li va inspirar el nom de l'establiment. Posteriorment Eloy Álvarez va reconduir el negoci cap a la torradora de cafè.
La Portorriqueña romangué en aquest local de Bonsuccés 3 fins que al 1921 s'instal·là al numero 25 del carrer Xuclà on encara la podem trobar avui.

*1911.- Un dels primers anuncis publicats a la premsa de La Portorriquenya, al seu emplaçament original del carrer Bonsuccés. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1922.- La botiga s'havia instal·lat ja en el seu actual emplaçament al carrer Xuclà 25 amb vistes a la Plaça Bonsuccés. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)