divendres, 14 d’abril del 2023

SOCIETAT SPORT FOX-TERRIER (Gossos caça-rates) (1903)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i JOANA FRANCÉS


A finals del segle XIX i més concretament al desembre de 1899 apareixen a la premsa les primeres referències sobre espectacles de gossos de la raça Fox-Terrier amb habilitats per atacar rates i ratolins. Se'ls anomena perros ratoneros i la caça de rossegadors esdevé un autèntic espectacle que apareix sovint en les pàgines d'esports.   

Les trobades tenen un interès creixent malgrat les desagradables imatges que s'hi contemplen. Els propis gossos veuen sovint brollar la seva pròpia sang en rebre el contraatac de les rates rabiudes que es defensen desesperadament. Al mateix temps aquestes reunions constitueixien també una mena de mercat de compravenda de rossegadors, que es paguen a tant la peça a tots els que en porten.

L'interès creixent per aquests concursos -com se'ls anomena sovint als reclams publicitaris que apareixen en alguns periòdics de l'època- va comportar uns anys després la fundació de la Societat Sport Fox-Terrier dedicada específicament a l'organització d'aquests espectacles, que aviat esdevenen competitius.  L'habilitat caçadora dels quissos es comptabilitza a través del nombre de rates devorades en funció del temps que triguen a caçar-les. Tot plegat s'associa també a la lluita per la salubritat pública derivada de la neteja de rates de la ciutat.

Durant els primers mesos de 1903 l'esmentada societat es presenta com l'organitzadora d'aquests espectaces primer a la seva seu inicial al carrer Ramalleres fins que al 1903 s'instal.la al numero 543 del carrer de les Corts (actual Granvia). El local és situat a la vorera muntanya entre els carrers Villarroel i Casanova.  

*1899.- Un dels primers anuncis sobre espectacles de gossos caça-rates de la raça fox-terrier 

*1903.- Retall publicat a La Publicidad el 3 de febrer d'aquell any.

*1903.- Un article publicat a la revista Pluma y lápiz on es donen més detalls sobre el funcionament d'aquestes exhibicions i espectacles dels gossos caça-rates. Abaix imatges de les gàbies situades a l'espai d'exhibició. (Fotos: Ramos i Cobos


*1903.- Crònica i resultats d'una de les exhibicions celebrades cap a finals d'aquell any, on ja apareixien els noms del gossos participants, el registre dels temps emprats i el nom dels propietaris. 

La Societat Fox-Terrier desapareix a final del mateix any de 1903 en integrar-se en una associació esportiva de més contingut com va ser la societat Sportsmen's Club, que s'instal·là al Saló de Sant Joan, al solar contigu al Palau de Justícia.