dijous, 12 de juliol del 2012

CINE WALKYRIA (1911-1940) / CINE RONDAS (1940-1967) Ronda Sant Antoni 38.

*1920's.- Aspecte de la façana del Cine Walkyria.

Situat al número 38 de la Ronda de Sant Antoni, davant dels històrics magatzems El Barato i fent cantonada amb Riera Alta, el Cinema Walkyria va obrir portes l'any 1911 i va estar actiu amb aquest nom fins a la posguerra. Tenia un aforament lleugerament superior a les mil persones i aviat va convertir-se en un dels més populars del barri de Sant Antoni i d'aquella zona del Raval. En la seva primera etapa, gestionat per l'empresa Ideal, oferia amplis i interessants programes amb exhibició de diverses pel·lícules d'estrena. Posteriorment passaria a la categoria de reestrena.

*1911.- Un dels programes variats que oferia el Walkyria en els seus primers temps.
 
 
*1930's.- L'entrada al Cine Walkyria. gestionat per l'empresa Ideal.

El 14 de desembre de 1934 va reobrir-se després de ser profundament reformat i va inaugurar així l'última etapa de la seva existència.
Acabada la Guerra Civil, a l'any 1940 va canviar de nom forçat per la nova legalitat derivada del franquisme. Walkyria era una paraula massa rara per les autoritats i varen preferir rebatejar-lo com a Cine Rondas, una sala de reestrena de doble programa en sessió contínua, que es mantindria actiu durant les dècades següents fins al seu tancament el 31 de març de 1967. En el mateix lloc s'aixecaria tot seguit el Teatro Calderón de la Barca, que després també acabaria els seus dies com a cinema.*1960's.- Façana del Cine Rondas, successor del Walkyria i avantpassat del Calderón.

*1967.- La Vanguardia del dia 22 de març d'aquell any recollia la notícia de la imminent transformació del Cine Rondas en una nova sala teatral de Matías Colsada que seria el Teatro Calderón de la Barca.