dijous, 7 de juny del 2012

PALAU DE L'ART TÈXTIL / PALAU CENTRAL. Exposició de 1929 / Fira de Barcelona (1929-1965)Entre els nombrosos palaus que varen poblar el recinte de Montjuïc durant l'Exposició Internacional de 1929, el dedicat a l'Art Tèxtil era el que presidia la plaça de l'Univers (inicialment coneguda com a plaça de la Mecànica). L'edifici era obra dels arquitectes Joan Roig i Emili Canosa. Disposava d'una superficie d'exposició de 20.000 metres quadrats i del seu aspecte extern en destacaven diverses seccions: un cos central d'inspiració renaixentista, una façana neoclàssica i una balaustrada de creteria plateresca, tot rematat per quatre torres acabades amb cúpula i llanternó
Durant els dies de l'Exposició al seu interior es va poder veure l'estand alemany de la seda, obra de l'arquitecte Mies van der Rohe i la interiorista Lilly Reich. A banda d'aquest, altres estands d'empreses d'Alemanya, Aústria, França, Itàlia, Suïssa i Espanya, tots ells dedicats a la indústria tèxtil, completàven el conjunt exposat en aquest palau.

*1929.- Vista del Palau de l'Art Tèxtil des de la plaça de l'Univers durant l'Exposició Internacional.


Acabada la Guerra Civil va incorporar-se al recinte firal, amb el nom de Palacio Central. L'edifici va presentar aviat problemes estructurals i els costos de reparació i reforma eren molt alts, la qual cosa va acabar amb un dictàmen tècnic que aconsellava el seu enderrocament. Així doncs, a finals de l'any 1965 es va procedir a la seva eliminació i en els anys següents es va endegar un procés orientat a tancar aquell frontal de la plaça de l'Univers amb un nou palau de linia més moderna i trencadora, que conclouria amb la construcció del Palau del Cinquentenari inaugurat el 1970.


*1928.- Un dibuix del projecte del Palau de l'Art Tèxtil