divendres, 8 de febrer del 2013

PETIT TORINO. Escudellers 8. (1902-1916)

*1902.- Vista exterior del Torino del carrer Escudillers 8 amb els cambrers i l'encarregat a la porta.

El Petit Torino, també conegut com el primer Torino, és un local que, si som estrictes, no podem considerar-lo totalment desaparegut, atès que el seu sucessor, el restaurant Grill Room, encara és avui visible al mateix lloc (Escudellers número 8) i conserva una part important de peces de l'establiment original. Convé no confondre'l amb el Bar Torino del Passeig de Gracia - Gran Via obert uns anys més tard i completament desaparegut.
La història d'aquest Torino arrenca a començaments del segle XX amb l'arribada a Barcelona de l'italià Flaminio Mezzalama amb l'objectiu d'introduir al nostre país el vermut, un aperitiu alcohòlic aleshores molt estés per Itàlia. De fet, Mezzalama era el representant a tota Espanya de l'empresa Martini & Rossi, una de les firmes pioneres en la fabricació del vermut. Així fou com va obrir el Torino que des del primer dia va començar a despatxar vermut.
El local, que tenia també entrada pel passatge d'Escudellers, era tot ell una joia del modernisme obra de Ricard Capmany. El revestiment de fusta exterior conserva avui encara pràcticament totes els seus detalls originals. En la decoració interior, que ha perdut la major part dels seus elements, hi van participar acreditats artesans de l'època com el tapisser Ventosa, que hi penjar les seves obres amb motius torinesos i imatges de la verema. els escultors Massana i Bussi, l'ebenista Calonje, el marbrista Bussi i el vitraller Gabarró, entre d'altres, que donaven a l'establiment una esplèndida imatge de riquesa artística.
El 21 d'octubre de 1916 el Torino d''Escudellers es va convertir en el restaurant Grill Room i va ser adquirit per la família Bofarull.
*1902.- Interior del Torino on es pot apreciar la decoració modernista del local.