dissabte, 23 de novembre del 2013

PALACIO DE LAS ARENAS (1907-1908)

 
*1907.- El Palacio de las Arenas en una foto captada des de la Plaça de Toros. Al fons la muntanya de Montjuïc. (Foto: Vda. Tassó) 
 
1908.- Una  imatge de la Plaça Espanya amb l'envelat de la Festa Major d'Hostafrancs instal·lat al seu bell mig. Darrera, a la cantonada de Gran Via amb el Paral.lel, es veu el Palacio de Las Arenas
 
Aquest local, anomenat indistintament Palacio de las Arenas o Gran Palacio de las Arenas, com figurava en un dels seus rètols de la façana, incloia un cafè amb entrada per la Gran Via i una sala d'espectacles apta per a  projeccions de cinema, va ser obert al públic el dia 6 de maig de 1907 [1]. Era situat a plaça Espanya just davant de la nova plaça de Toros de Les Arenes que s'havia inaugurat el 1900. Va ser promogut per Aparicio Mayol.
La seva programació combinava espectacles de pantomima, teatre, sarsuela i cinema.
 
1907.- Programació del Palacio de las Arenas correponent al dia 12 de maig de 1907 (Font: La Publicidad. Biblioteca de Catalunya)
 
El local va tenir una vida efímera. Un violent incendi declarat a la nit del 22 de juny de 1908 va provocar las seva destrucció. Posteriorment seria reconstruït i reobert com a Teatro España.
 
*1908.- El diari La Publicidad en la seva edició de matí del 23 de juny d'aquell any, informava així de l'incendi que va destruir el Palacio de las Arenas. (Font: Biblioteca de Catalunya).
 
[1]. Torras i Comamala, Jordi. La implantació del fet cinematogràfic a Barcelona.