dimarts, 3 d’octubre del 2023

ELS BANYS POPULARS DE BARCELONA a la Travessera de Gràcia (1943-1969)

Acabada la Guerra Civil, la Sociedad General de Aguas de Barcelona (SGAB), va construir un edifici de sis plantes més atic al números 218-220 de la Travessera de Gràcia, entre el carrer de Bailèn i el Paseig de Sant Joan (aleshores General Mola), relativament a prop de la plaça Joanic i del mercat d'Abaceria Central.

*1940's.- L'edifici que acollia els Banys Populars de Barcelona poc després de la seva inauguració (Foto: Gabriel Casas i Galobardes / ANC /Agbar). 

Als baixos d'aquest edifici sobre d'una mena de porxo rera columnes s'hi va instal·lar un rètol on s'hi  podia llegir Baños Populares de Barcelona S.A. La SGAB ja disposava d'altres establiments d'aquest tipus als barris de Sant Antoni (Ronda de Sant Pau 46) i el Clot (Sèquia Comtal 4-6). En l'estat de misèria i mancances que havia provocat la guerra aquest banys higiènics pretenien aportar una millora en la higiene dels nombrosos ciutadans que encara no podien disposar d'accés a l'aigua corrent o d'uns banys domèstics en condicions. De fet, ja en temps de la Segona República s'havien projectat un seguit de banys publics, però l'esclat de la guerra va retardar la seva posada en marxa.

*1950's.- Logotip dels Banys Populars de Barcelona.

L'edifici va començar a aixecar0-se al 1941 i havia estat projectat per Lluís Bonet i Garí, arquitecte vinculat a la continuació de les obres de la Sagrada Família un cop desaparegut Antoni Gaudí al 1926.  

El 1943 el Club Natació Catalunya (CNC) va passar a gestionar l'equipament dels banys mitjançant un conveni amb la SGAB. Aquest fet va permetre l'inici d'una etapa d'identificació del club amb la vila de Gràcia i per extensió a un seguit de barris propers (Dreta de l'Eixample, Sagrada Família, Guinardó i Camp de'n Grassot). Al mateix temps, la instal·lació dels banys s'utilitzava per celebra-hi algunes competicions i esdeveniments esportius, la qual cosa alimentava la seva projecció popular. 

El conjunt disposava d'una piscina de 25 x 12 metres amb una fondària que oscil·lava entre el metre i mig i els tres. A la banda més profunda s'hi van colocar unes palanques de salts i un trampolí. Després de la que el Club Natació Barcelona, tenia a l'escullera, aquesta va ser la segona piscina coberta de la ciutat. D'altra banda, a l'altell que envoltava la piscina es va aprofitar l'espai per instal·lar-hi un bar amb taules, uns futbolins i funcionava com a mirador sobre el rectangle d'aigua de la piscina. Una perruqueria doble, masculina i femenina, completava la instal·lació. 


*1941.- Secció transversal de la sala on hi havia piscina i el seu entorn (Font: Agbar)

Els banys i la piscina es van inaugurar el 30 d'octubre de 1943 amb una jornada esportiva on no hi van faltar ni salts de trampolí ni partit de waterpolo.


*1943.- Curiosa crònica de la jornada inaugural de les instal·lacions i la piscina el 30 d'octubre d'aquell any. (Font: Hemeroteca Mundo Deportivo)

Tot i el seu èxit inicial, amb els pas dels anys aquests banys anirien perdente protagonisme i el negoci rendabilitat. Els nous habitatges disposaven ja de sanitaris i banys per no haver de completar la higiene personal en aquesta instal.lació. D'altra banda, el CNC necessitava unes instal·lacions més grans i de més entitat. Finalment serien clausurats al 1969 igual que els altres banys dels barris de Sant Antoni i el Clot. 

Posteriorment el local va ser aprofitat per instalar-hi la popular discoteca Trocadero als anys 1970's, que juntament amb el veí cine Delicias conferien a aquest tram de la Travessera un ambient d'esbarjo especial i molt concorregut de públic sobretot als caps de setmana.

*1940's.- Entrada al recinte dels Banys Populars de Barcelona de Travessera de Gràcia. (Foto: AGBAR)

*1940's.- Vista de l'interior dels Banys Populars de Barcelona amb la piscina, el trampolí i les palanques en primer terme. (Foto: Salvador Garriga Torres/COAC).