divendres, 25 de novembre del 2011

CINE LIDO. Passeig Sant Joan 27. (1942-1985)

Agraïments a ANNA VILA i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ


*1940's.- Interior del cinema Lido durant els seus primer anys de funcionament.  (Foto: Gentilesa d' Anna Vila)

*1947.- Dos programes de mà del Cine Lido quan era sala d'estrena durant el franquisme.

La sala de cinema Lido va començar a construir-se a la tardor de 1941, seguint un projecte de Xavier Segarra, i va obrir portes el dissabte 4 d'abril de 1942. Era emplaçat al número 27 del passeig de Sant Joan, cantonada amb Ausiàs Marc, molt a prop de la plaça Tetuàn. Anteriorment, als anys 1930's, un altre cine amb el mateix nom (el Lido Cinema), havia ocupat el que després seria cine Alcázar. En el moment de la seva obertura disposava d'un aforament per a 1.200 localitats.

*1940's.- Vestíbul d'entrada al cinema Lido (Foto: Gentilesa d'Anna Vila)

Les primeres pel·lícules projectades al Lido del passeig de Sant Joan varen ser Canción de amor i Un hombre en París. Era un cinema d'una sola planta, amb una sala de molta pendent i les butaques entapissades d'un color roig intens. En els seus primers anys també s'hi programaven espectacles de varietats. Va començar com a sala d'estrena i es caracteritzava per la seva gran pantalla panoràmica instal·lada al desembre de 1953, que segons la cartellera de l'època era la més gran de Barcelona i la primera d'Espanya que permetia un excel·lent visionat de pel·lícules en gran format abans de l'arribada del Cinemascope.

*1952.- La notícia de la instal·lació de la gran pantalla panoràmica del Lido apareixia així a les planes de La Vanguardia del 12 de desembre de 1953.

Durant les seves últimes dècades de vida, la sala va anar perdent prestigi, fins a convertir-se en un cinema típic de reestrena que transmetia una sensació de decadència i que albirava la seva desaparició. Els programes amb cinema eròtic de classificació "S" van presidir els últims anys de la sala. Finalment va tancar portes al 1985. 

*1940's.- Imatge de l'entrada al cinema Lido (Foto: Gentilesa d'Anna Vila)

*1941.- Plànol de la façana del Lido (Font: Arxiu Municipal de Barcelona)