dimarts, 24 d’abril del 2012

CALÇATS MINERVA Pelai-Balmes (1923-1938)

*1930.- La botiga de Calzados Minerva a la cantonada Pelai-Balmes, ocupava planta baixa i pis principal del mateix edifici que a començaments de segle havia acollit els magatzems Old England. Al fons, Balmes amunt, es poden veure les dues cúpules punxegudes de la Casa Francesc Riera i el perfil de la serra de Collserola. (Foto: Josep Brangulí)

 
L'edifici de planta baixa i cinc alçades que fins després de la Guerra Civil va presidir la cantonada Pelai-Balmes havia estat ocupat a començaments de segle pels magatzems Old England. Entrats els anys 1920's l'antic comerç ja havia abandonat l'edifici i a partir de 1923 els baixos i el pis principal varen ser ocupat per un altre negoci: Calzados Minerva, una empresa especialitzada en tot tipus de sabates que va esdevenir una de les de més renom de l'època. El negoci havia començat a créixer a partir d'una botiga inicial al número 4 de la plaça Real. La de Pelai 11 i Balmes 1 es va convertir amb la seu central de venda a l'engròs i al detall.
En els anys següents l'empresa va experimentar un notable creixement i Calzados Minerva es va anar estenent amb l'obertura d'altres botigues a la ciutat. El negoci tenia sucursals a Astúries (Oviedo i Xixon) i fàbrica a Ciutat de Mallorca. L'empresa va optar també per donar força visibilitat a la marca i sobre les 4 cariàtides que adornaven l'últim pis de la façana de l'edifici hi va instal·lar un cridaner rètol lluminós amb el nom de la botiga que recordava el que Old England hi havia tingut a començaments de segle.
La pista d'aquesta botiga de Calzados Minerva es perd amb la Guerra Civil. El 1943 l'edifici va ser parcialment enderrocat i reformat amb nova façana de línies neoclàssiques, que integrava una figura de la Mare de Déu de la Mercè i quedava rematada per un templet cupulat. A partir de 1945 seria la seu  de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona.

*1933. Una imatge de Calçats Minerva durant els anys de la República, captada des del començament del carrer Balmes.