diumenge, 23 de desembre del 2018

JARDINS DE CAN MANTEGA. Primera urbanització i elements aquàtics. (1960's-1980's)


Els Jardins de Can Mantega es van construir durant els primers anys de la dècada dels 1960's sobre els terrenys que anteriorment havien estat els horts de la masia del mateix nom, un dels últims espais de masies rurals dins el casc urbà de Sants. 
El terreny va començar a ser desbrossat i aplanat el 1960 amb un cartell que anunciava la futura creació d'un ampli espai verd davant mateix de la parròquia de Sant Joan Maria Vianney aleshores encara en construcció. Les obres dels jardins es varen iniciar al 1961.

*1960.- L'espai dels Jardins de Can Mantega era encara un solar amb la façana de l'església de Sant Joan Maria Vianney a mig construir. (Foto: Arxiu Municipal de Sants-Montjuïc).

La inauguració oficial dels jardins es va produir al 1962 tot i que l'espai ja havia acollit la Festa de l'Arbre a l'octubre de l'any anterior. D'entre els elements més característiques de l'ordenació d'aquell espai verd hi destacava la presència d'un espai d'aigua al bell mig del jardí, que inicialment era constituit per un llac situat en un pla lleugerament més baix que el nivell del parc. Posteriorment es va afegir l'escultura de la Font del Ninyu, que era a la plaça de Víctor Balaguer i va ser traslladada a Can Mantega a causa de les obres del primer cinturó de Ronda, avui conegut com a Ronda del Mig. Aquesta intervenció va suposar la incorporacio d'un nou espai d'aigua envoltat de desmais, un dels qual s'endinsava dins el rectangle aquàtic a través d'un queixal sobre el que estava plantat. Aquest popular safareig, com el coneixien molts veins, era ideal perquè els nens hi fessin navegar els seus barquets. 


*1961. A l'octubre d'aquell any es va celebrar a Can Manteca la Festa de l'Arbre tal i com figurava en aquest petit monolit de maó i rajoles avui desaparegut. (Foto: Arxiu Municipal de Sants-Montjuïc).

*1961.- Retall de premsa sobre la celebració de la Festa de l'Arbre al jardins de Can Mantega. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 12 d'octubre)
*1960's.- L'estany envoltat de gespa va ser el primer element aquàtic del parc que va desaparèixer. (Foto: Arxiu Municipal de Sants-Montjuïc).

*1963.- Petit llac existent a la banda del torrent de Perales on anys després d'instal·laria la font del Ninyo. (Foto: Jaume Peris Xancó)


*1970's.- El llac en els seus dies de màxim esplendor ocupava el centre del jardí amb un desmai i altres plantes integrades al voltant de l'espai d'aigua. (Foto: Arxiu Municipal de Sants-Montjuïc).
  
A partir dels 1980's el deteriorament del llac començava a fer-se evident i es va optar per buidar-lo d'aigua i convertir-lo en una improvisada pista de patinatge
*1990.- Ja sense el desmai, el llac, popularment conegut com el safareig, es va tornar a omplir d'aigua. No obstant això, caminava inexorablement cap a la seva degradació. (Foto: Autor desconegut)
  
*2010.- L'antic llac buit amb els seus limits deteriorats són l'últim capítol de la història d'aquest d'aquest espai d'aigua del Jardins de Can Manteca, que el projecte de reforma executat el 2016 va suprimir. (Foto: betevé).

A banda dels elements aquàtics desapareguts aquests jardins acabarien sent un dels exemples de degradació de l'espai public més palesos de la ciutat. La inseguretat també hi era present. El 2009 un baralla campal entre integrants de dos grups de Latin Kings va acabar amb la mort d'un d'ells.
Finalment la remodelació arribaria al 2016 donaria una altra configuració a aquests jardins tants anys abandonats amb els mínims recursos.