dijous, 8 d’agost del 2013

CALIOPE. Discoteca. Cafè-concert. Balmes 245. (1970-1982)


 
Una sala de festes molt activa durant la Barcelona dels anys 1970's fou Caliope. Situada als baixos de l'edifici Mediterráneo al número 245 del carrer Balmes, entre Madrazo i Laforja, fou inaugurada durant les vigílies de les festes de Nadal de 1970. Incorporava un snack-bar amb pastisseria i la discoteca al soterrani. 
En els seus inicis es va dedicar al cafè-concert, un gènere que va adquirir una certa rellevança a les nits barcelonines del tardofranquisme i que també triomfava en d'altres locals de la zona alta, com Gaslight al carrer Tuset. Caliope oferia dos passis diaris d'aquestes obres de petit format a les 11,30 de la nit i a la 1,30 de la matinada.

*1972.- Publicitat de l'espectacle de  café-concert presentat a Caliope durant les festes de Nadal. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1974.- Espectacle pop presentat a Caliope dirigit per Josep Torrents. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

La proposta d'oci del local combinava els espectacles de varietats de contingut picant amb la discoteca convencional, especialmente animada a les tardes per públic adolescent. El 1974 van fer reformes al local, incorporant una segona sala de ball "exclusiva per a parelles", mentre que l'altra era destinada als més joves. Amb l'arribada de la democràcia i l'eliminació de les censures en els espectacles públics, Caliope es va apuntar, com tants altres locals nocturns de l'època, a la febre de l'anomenat destape i va començar a programar espectacles eròtics que es barrejaven amb tot tipus de varietats, com ara les actuacions del ventríloc Chevalo que hi presentava el seu show al 1977. Aleshores la copa costava al voltant de 600 pessetes de l'època (3,5 euros). Aquesta va ser lúltima etapa de Caliope que a l'any 1982 va tancar per donar pas a L'Auditori, un nou local especialitzat en concerts de jazz.


Algunes obres de cafè-concert presentades a Caliope:

1971.- Desde Isabel con amor (Alfonso Paso) amb Montserrat Vivó i Fernando Bronchud.
1972.- Peloteo, Letras de cambio (Joe Nightingate)
1972.- Horóscopo (Virgo)
1973.- LSD: La Sexy Droga
1973.- La Sexy Cateta
1974.- Mandarina Mecánica (Josep Torrents) amb Carles Velat, Víctor Petit i Marta Angelat
1975.- El pequeño saltamontes (E .Barriego) amb Fernando Bronchud i Asunción Victoria