dilluns, 22 d’agost del 2016

TEATRO DE JOVELLANOS. Jovellanos/Tallers. (1867-1889)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ

Aquest teatre de petit formal, segons expliquen les cròniques de l'època, era situat al carrer Jovellanos, que enllaça els de Pelai i Tallers, just a la cantonada amb aquest últim davant l'espai on tambe emboca el carrer Ramelleres. Va ser inaugurat el 1867.*1867.- Tres fragments de notícies relatives als primers temps del Teatre Jovellanos. De dalt a baix pertanyen a les edicions dels dies 26 de setembre i 3 i 31 d'octubre de la publicació La España Musical.

El 1875 el dramaturg Josep Verdú i Feliu hi va estrenar la comèdia Dilluns i la sarsuela Els pintors de Barcelona.   
Durant els seus 22 anys d'existència la sala va tenir diversos inquilins que hi programaven les seves funcions. Probablement el de més renom va ser La Sociedad Vélez de Guevara, que juntament amb d'altres com Els Guerrers Bartrina, l'Acadèmia Lírico-Dramàtica, Universo o Herrera van fer del Jovellanos un teatre força actiu a la Barcelona de la segona meitat del segle XIX.
El 1883 la Societat Els Guerrers va assumir la gestió de la sala i va promoure una reforma important del local canviant les butaques de la platea i modificant l'amfiteatre, que va canviar notablement d'aspccte amb millores substancials en la il·luminació i la decoració interior, incorporant dues sales de descans i una per a fumadors. El 1887 el local va ser rebatejat per uns mesos com a Cafe Concert Français (segons explica la historiadora Carme Morell)  i després va recuperar el seu nom original.
El Jovellanos era també sovint un lloc utilitzat per fer-hi trobades i actes de contingut polític, social i sindical. L'any 1888 la Societat Bartrina va ser la més activa al local, si bé la dada històrica més rellevant d'aquell any va ser que el Teatre Jovellanos va acollir el primer congrés del Partido Socialista Obrero Español (PSOE) fundat a Madrid el 1879. El congrés es va celebrar entre els dies 22 i 25 d'agost de 1888 amb la presència del fundador del partit Pablo Iglesias. Una setmana abans la sala havia viscut l'acte fundacional del sindicat Unió General de Treballadors (UGT).
La darrera dada sobre activitat al Teatre Jovellanos la trobem a les pàgines de La Vanguardia al juny de 1889, quan s'anuncia una funció de teatre seguida de ball presentada per la Societat Còmico-dramàtica Ricardo Calvo.