dissabte, 12 de setembre del 2015

DRUGSTORE LICEO (1972-1982)
El dia 16 de setembre de 1972 obria portes el tercer drugstore de la ciutat a la part baixa de la Rambla. Després de l'experiència amb el del Passeig de Gràcia i el David a Tuset, obrir-ne un altre al carrer més actiu de la ciutat va semblar una iniciativa comercial idònia per un negoci que no tancava durant les 24 hores del dia.
Aquest nou drugstore es va situar al costat mateix del Gran Teatre del Liceu fent cantonada amb el carrer de Sant Pau.

*1972.- Un esquema de les dependències del Drusgtore Liceo.


Aviat es va fer palès però, que aquell drugstore no tindria la pau dels altres. Hi sovintejaven els episodis de violència, robatoris, atracaments, agressions de proxenetes a les seves pupil·les. Els noctàmbuls s'hi acumulaven a partir de les tres de la matinada quan tancaven els espectacles i els locals fent cua a la barra per assolir l'anhelada cervesa i les bronques i incidents eren a l'ordre del dia. Mai va ser un local que ofería un mínim de seguretat al client, molt especialment a les matinades quan s'omplia de tota la fauna més outlaw del Barri xino: captaires, delinqüents habituals, prostitutes i especialment persones víctimes de la droga que a finals dels anys 1970's ja representaven un seriós problema a l'entorn de la Rambla.
Amb l'arribada de la democràcia i la recuperació de la llibertat sindical, els propis treballadors del local varen començar a reivindicar un seguit de condicions de treball que fins aleshores els hi havien estat negades, malgrat que la pròpia legalitat les reconeixia. Molts "clients" fugien del local sense pagar i això va fer que la direccio obligués als treballdors a cobrar-les consumicions en el moment mateix de ser servides. La mesura feia encara més dificil la feina als treballadors que sovint es veien implicats en bronques i discusions permanents. 


*1979.- Una octaveta elaborada pels sindicats UGT i CNT, en nom dels treballadors del Drugstore Liceo, en la que informaven a la ciutadania dels seus problemes laborals i demanaven el boicot a la botiga. (Font: la web sense nom)

El Drugstore Liceo va acabar tancant portes a finals de 1982 i tot seguit es va procedir a la liquidació de l'empresa. Darrera quedava tota una dècada durant la qual el local havia format part inseparable de la sovint agitada vida nocturna de la Rambla