dilluns, 30 de gener del 2012

SENYALITZADOR LLUMINÓS DE CARRERS AMB PUBLICITAT (1955-1960's)

*1959.- Un senyalitzador lluminós instal·lat a la plaça Cerdà, que s'acabava d'urbanitzar. Al fons es pot veure el monument (actualment desaparegut) al dissenyador de l'Eixample.

Entre les novetats del mobiliari urbà, que durant la segona meitat dels anys 1950's varen aparèixer pels carrers de Barcelona, hi destacava una mena de fanal de plàstic de formes arrodonides que duia a la part superior el nom del carrer on era plantat i a la superficie inferior s'hi podia incorporar un reclam publicitari. Funcionava doncs com a senyalitzador de carrers i era sustentat des del terra per un sol pal que es bifurcava en dos en arribar a la part lluminosa. Els cables elèctrics que permetien il·luminar la part superior discorrien per l'interior del pal i resseguien les dues bifurcacions que envoltaven i sustentaven el plafó lluminós.
Aquests senyalitzadors es van veure pels carrers més cèntrics de la ciutat ben bé fins a finals dels anys 1960's. Posteriorment varen desaparèixer per donar pas a un altre model en que les formes arrodonides foren substituides per formes geomètriques en angle recte.