dilluns, 21 d’abril del 2014

TEATRO NUEVO RETIRO (TEATRO GAYARRE). Rambla Catalunya / Ronda Universitat. (1889-1892)

Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1888.- La fletxa groga ens assenyala l'entrada al recinte del Teatre Nuevo Retiro, després també conegut com a Teatre Gayarre, a la cantonada de la Rambla Catalunya i la Ronda Universitat. (Cliqueu sobre la foto per agrandir-la)

Inaugurat oficialment el dia 5 d'agost de 1889 amb el nom de Teatro del Nuevo Retiro, aquest local ja havia començat a funcionar des de finals de juny d'aquell mateix any. Va ser projectat per l'arquitecte Claudi Duran i Ventosa i disposava d'un vestíbul semicircular i un café annexos. La sala tenia un aforament que superior als 2.500 espectadors amb  16 llotges. La seva programació incloia bàsicament peces líriques amb sarsueles i òperes.
 
*1889.- Les primeres representacions al Nuevo Retiro varen tenir lloc a finals de juny d'aquell any. (Font: Hemeroteca de La Vanguardia. Edició del dia  26 de juny).
 
 
*1889.- La publicació Dinastía del d'agost publicava aquest retall amb motiu de la inuaguració oficial del Nuevo Retiro en el que, curiosament, no augurava un avenir gaire exitós al nou teatre. (Font: La Dinastia. 6 d'agost 1889) 
 
*1889.- Al seu torn, La Vanguardia oferia el mateix dia una informació més exhaustiva sobre les característiques del nou local. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).
 
Era situat a la cantonada de la Ronda Universitat amb la Rambla Catalunya i cal no confondre'l amb el Teatro del Buen Retiro, que era just davant a l'antic jardí de la Casa Gibert, on després es va construir la Casa Estruch i el Museu de l'Armeria. Tampoc s'ha de confondre amb l'altre Nuevo Retiro, obert posteriorment (juny de 1896) a l'actual número 246 del carrer Diputació tocant a Rambla Catalunya. 
Al gener de 1890 moria a Madrid el gran tenor Julián Gayarre després de patir un accident en plena funció,  que va complicar-se amb una malaltia que el va deixar sense veu. Algunes fonts afirmen que el tenor navarrès es va suïcidar desesperat el dia 2 de gener. Immediatament després de la seva mort es va pensar en dedicar-li aquest teatre, amb la qual cosa a partir de febrer d'aquell any la cartellera va començar a presentar-lo com a Teatro del Buen Retiro (Teatro Gayarre) simultanejant ambdós noms. Amb aquesta doble denominació se'l conegué fins al seu tancament definitu a començaments de 1892.

*1889.- Retall de La Vanguardia del dia 29 de gener on s'informa de l'imminent canvi de nom del Nuevo Retiro pel de Gayarre. No obstant això, el local mantindria ambdues denominacions. 
 
*1891.- Programació del Gayarre (Nuevo Retiro) amb l'actuació de la companyia de Concha Martínez ((Font: Hemeroteca de La Vanguardia. Edició del dia  8 d'abril).

*1892.- Al Gayarre s'hi van oferir també varietats i atraccions amb animals ferotges, amb algun ensurt com aquest cas de la lleona que va atacar el seu domador ((Font: Hemeroteca de La Vanguardia. Edició del dia  10 de gener).
 
Sobre el solar que ocupava el Teatre Gayarre/Nuevo Retiro s'hi va aixecar la Casa Agustí Manaut, que encara avui subsisteix després de diverses ampliacions.