dissabte, 18 de juny del 2016

ORXATERIA LA HIGIÈNICA. Plaça Catalunya (1895)

Agraïments a ENRIC H. MARCH

L'orxata de xufla, beguda refrescant originària de les terres valencianes, que ja havia arribat a Barcelona cap al 1835 amb l'establiment del Tio Nel·lo, va tenir també un lloc de dispensació al centre de la Plaça Catalunya en els darrers anys del segle XIX.
Pels registres trobats a les hemeroteques podem concloure que almenys a l 'estiu de 1895 ja hi havia un barracó doble al centre de la plaça amb una terrassa on es venia i es podia degustar orxata. El nom de l'establiment era Horchatería Higiénica i el negoci no va tenir continuïtat allà a l'any següent perquè les barraques van ser enderrocades al març de 1896.


*1896.- Dos retalls de La Vanguqrdia de març d'aquell any on s'informa de l'enderroc de les barraques on hi hagué l'Orxateria Higiènica. 

Les mateixes informacions que confirmaven la desaparició advertien de l'obertura d'una nova orxateria, se suposa que regentada dels mateixos amos, que era situada al número 234 de la Gran Via (segons la numeració antiga), entre Rambla Catalunya i Balmes.

*1896.- Anunci insertat a La Publicidad al maig d'aquell any sobre el trasllat de La Higiénica  a la Gran Via.

*1896.- A la cartellera d'espectacles de La Vanguardia del diumenge 7 de juny apareixien els concerts que es programaven a la Nueva Horchateria, continuadora de La Higiènica que havia existit abans a Plaça Catalunya