dilluns, 30 de novembre del 2015

ANTICS URINARIS PÚBLICS DE LA PLAÇA DEL TEATRE (1929-1980's)


Cap a finals de la dècada dels 1920's les vespasianes havien ja desaparegut dels carrers de la ciutat i el pas del temps i les normes de sanitat pública demandaven uns urinaris més segurs, nets i protegits. La Rambla continuava essent el rovell de l'ou de la ciutat i l'ajuntament va decidir que la plaça del Teatre era un punt idoni per construir-hi uns urinaris soterrats.
El lloc escollit era a sota mateix del monument dedicat al prohom del teatre català Frederic Soler i Hubert Pitarra (1839-1895), que s'havia erigit al 1906 segons un projecte de l'arquitecte Pere Falqués i l'escultor Agustí Querol

*1928.- Tanca instal·lada al voltant al monument a Pitarra per executar les obres dels urinaris soterrats de la plaça del Teatre.

El 1928 començaren les obres dels urinaris soterrats que reberen una important oposició per part d'alguns grups d'aficionats al teatre i molt en especial per alguns descendents i familiars de Pitarra, que interpelaren les autoritats municipals intentant fer-los entendre que el desparegut de dramaturg no mereixia aquest tracte de veure com milers de persones orinaven a diari sota el seu monument. Es va parlar fins i tot de traslladar el monument a un altre indret, però la proposta fou finalment desestimada per l'ajuntament.

*1928.- Crònica del ple de l'Ajuntament publicada a La Vanguardia del 23 de maig que recull la intervenció d'un familiar de Pitarra contrari a la instal·lació dels urinaris.

*1930.- Crònica de la reunió de la Comissió Municipal Permanent a les planes de La Vanguardia*1940's.- Durant el fraquisme els urinaris continuaren actius. En aquesta imatge es pot veure la barana de l'escala d'accés al soterrani.

Els originals urinaris de la plaça del teatre varen passar a formar part del paissatge de la Rambla durant més de 50 anys i varen subsistir fins ben entrada la dècada dels 1980's. Foren clausurats al·legant el perill que representaven pels vianants i usuaris en una zona molt conflictiva a nivell de delinqüència i drogaadicció.
No obstant això, més de 20 anys després, uns altres urinaris més moderns i també soterrats varen ser inaugurats al mateix lloc per l'ajuntament al maig de 2006. El nou servei incorporava 13 lavabos per a dones i uns altres 13 per a homes control·lats per una cabina blindada amb personal de seguretat connectat directament amb la Guàrdia Urbana.

*2006.- Un operari donant els ultims retocs a una de les entrades dels urinaris poc dies abans de ser inaugurats.