divendres, 31 d’agost del 2018

PAVELLÓ DE LA CHADE. Compañía Hispano Americana de Electricidad. Exposició de 1929. Parc de Montjuïc. (1929-1930)

Agraïments a JAUME MAS i FRANCISCO ARAUZ


*1929.- El pavelló de la CHADE amb un trenet de visitants passant per davant. A la dreta de la imatge es pot veure la façana lateral del pavelló de la Cooperativa de Fluído Eléctrico. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).
 
La Compañía Hispano Americana de Electricidad (coneguda amb les sigles CHADE)  va ser una empresa d'energia constituida el 1920 per un holding internacional europeu anomenat Sofina.
Va tenir una gran presència a Sudamèrica en països com Uruguai, Brasil, però sobretot a Argentina on va compartir la concesió del subministre d'energia elèctrica de la populosa conurbació de la capital Buenos Aires.

*1929.- Vista nocturna del pavelló de la CHADE captada des del mateix lloc que la foto anterior. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).
 
 
 
*1920's.- Anunci de calefacció de la CHADE.
 
Entre els fundadors i homes forts de CHADE hi va destacar el polític conservador català i líder de la Lliga Francesc Cambó. Durant la dècada del 1920's CHADE va desenvolupar  una política de continuats suborns i corrupció a la República Argentina, on la classe política dirigent hi va resultar implicada fins a la persona del propi president de país Marcelo T. de Alvear, que va governar la nació entre 1922 i 1928. Tot aquest seguit d'actes de corrupció va desencadenar el que s'ha conegut històricament com l'Escàndol CHADE.
La CHADE va compareixer a l'Exposició de 1929 amb un pavelló de línies neoclàssiques projectat per Adolf Florensa, que era emplaçat prop de l'esplanada adjacent al Palau Nacional, a la corba que portava cap al camí de Muntanyans. Quedava situat entre els pavellons de la Pirelli i de la Cooperativa de Fluído Eléctrico. A l'interior es podien veure unes interessants maquetes de les obres de recanalització realitzades al riu Eseva a la província de Valladolid.

*1929.- El rei Alfons XIII durant la seva visita al pavelló. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).

*1929.- Un dels salons interiors del pavelló. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).
 
 *1929.- Vista posterior del pavelló de la CHADE a l'esquerra de la imatge. Al seu costat el Pavelló Pirelli.
 
*1929.- Emplaçament del pavelló de la CHADE en un plànol editat durant l'Exposició Internacional. (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz).
 
*1929.- Referències al pavelló de la CHADE a la Guia de l'Exposició. (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la). 
 
El 1936 l'empresa CHADE va ser convertida en CADE (Compañía Argentina de Electricidad) i va traslladar la seva seu de Barcelona a la capital argentina. L'esclat de la Guerra Civil així ho aconsellava.
A molts immobles de la ciutat de Buenos Aires es poden veure encara avui tapes de les caixes de fusibles amb la inscripció de la CHADE.