dissabte, 26 d’abril del 2014

ANUNCI LLUMINÓS DE XOCOLATA JUNCOSA. Balmes / Pelai. (1930's)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ, MARÍA JOSÉ GONZÁLEZ, JOSEP MARC FERRO i ENRIC COMAS i PARER


Amb l'arribada dels anys 1930's, la publicitat exterior mitjançant anuncis lluminosos era ja una realitat força estesa a tot Barcelona. I no ens referim solament els rètols de llums de la plaça Catalunya, on històricament havien començat a proliferar a la ciutat,  sino a que en moltes places i carrers, on les distàncies permetien al vianant disposar d'una bona visibilitat sobre els terrats dels edificis, era habitual que les empreses anunciants hi col·loquessin els seus anuncis de neó.
Un dels més espectaculars fou el que l'empresa Xocolates Juncosa va emplaçar al capdamunt de l'edifici del número 1 del carrer Balmes, cantonada amb Pelai, on hi havia la botiga de Calzados Minerva.

*1931.- Imatge del carrer Pelai des de Canaletes on podem apreciar la silueta de l'anunci lluminós de Xocolates Juncosa al fons. (Foto: J. Domínguez. AFB)

Reproduïa la silueta d'una xocolatera o xicra amb el nom de la marca, l'estri per remenar i al cim s'hi veien dos petits núvols que transmetien una imatge d'escalfor de la xocolata continguda al recipient. A la part baixa de l'estructura metàl·lica que suportava l'anunci s'hi llegia la frase Exigid esta marca 
Les seves espectaculars dimensions el feien visible des de la Rambla de Canaletes i tota la part baixa del carrer Pelai, que ja era un dels més transitats de la ciutat.

*1930.- La Vanguardia del dia 22 de juny publicava aquest retall sobre l'anunci de la cantonada Pelai-Balmes (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)


*1930.- Una altra imatge de l'anunci amb un dels operaris que van participar en els treballs de muntatge de l'estructura.

*1930.- Vista nocturna de l'anunci iluminat. (Foto: Gabriel Casas / ANC)