dissabte, 22 de setembre del 2012

FAÇANA EL CORTE INGLES (I). Plaça Catalunya 14. (1962-1970)


*1963.- Façana original dels magatzems situats al número 14 de la Plaça Catalunya, entre l'Hotel Victoria (Casa Vicenç Ferrer) i el Casino Militar.

Els magatzems El Corte Inglés es varen establir a Barcelona a finals de l'estiu de 1962. La inauguració del centre de Plaça Catalunya es va produir el dia 20 de setembre d'aquell any coindidint amb les Festes de la Mercè. Un nou edifici de marbre de tonalitat grisa i vidre trencava per primer cop la uniformitat de les edificacions de la plaça, que malgrat les incorporacions d'alguns exemples d'arquitectura neoclàssica franquista (Banc de Bilbao, Banesto, Banc d'Espanya) havia mantingut una certa homogeneïtat. L'obertura dels nous magatzems havia suposat la desaparició del Salón Rigat un dels locals nocturns de més anomenada i ambient de la ciutat.
L'edifici original de El Corte Inglés constava de planta baixa i vuit alçades més dos soterranis. Un retol lluminós apaisat s'estenia sobre el terrat competint amb els neons lluminosos de les finques del costat en aquells temps que la plaça era el rovell de l'ou de la ciutat i a la nit un espectacle de publicitat llumínica.


*1962.- Amb aquesta publicitat insertada a La Vanguardia del dia de la inauguració es donava a conèixer a la ciutadania el nou centre comercial.

Aviat es va veure que aquell negoci era d'allò més rendible i les successives ampliacions no van trigar en produir-se. Primerament el 1966 el centre comercial es va ampliar amb la incorporació de la finca del darrere amb façana a la Ronda de Sant Pere. 

*1967.- Vista del tram de la Ronda de Sant Pere situat entre les places de Catalunya i Urquinaona. A la dreta la primera ampliació de El Corte Inglés amb el mateix estil de façana de marbre grisós que a la plaça Catalunya. Només uns anys després les dues finques quedarien unides en enderrocar-se la Casa Vicenç Ferrer (Foto: Pérez de Rozas

El 1968 es va acometre  l'enderroc de la Casa Vicenç Ferrer, operació que permetria unir ambdues finques. Així doncs, a partir del 1970 aquell edifici original va quedar integrat en la nova façana ampliada que s'estenia per la cantonada amb Ronda de Sant Pere. Tot i que va mantenir el seu disseny original del 1962, es va construir un tram de la cafeteria panoràmica per damunt de l'últim pis i el rètol lluminós original va ser suprimit.