divendres, 17 de juliol del 2015

CASA TARRAGÓ. Primera façana de La Carboneria. (2009-2013)


*2010.- Primera decoració de la façana de la finca ocupada. (Foto: Joaquín Vila)

A l'any 2008 un grup okupa va establir-se a la Casa Tarragó, un dels edificis més antics de l'Eixample, construït el 1864 a la cantonada entre els carrers Comte d'Urgell i Floridablanca.
Només uns mesos després de consumar-se l'ocupació, els veins del barri de Sant Antoni van poder veure amb certa expectació com la façana d'aquest antic edifici era decorada amb un gran mural pintat que s'estenia des dels baixos fins als pisos superiors. Havia nascut el Centre Social Okupat La Carboneria, nom que provenia d'una botiga de venda de carbó que hi havia en un dels locals dels baixos de l'edifici.


*2009.- Primers treballs sobre la façana preparant l'execució del mural. (Foto: Joaquín Vila)


*2009.- Detall de la porta d'entrada a l'edifici. (Foto: Joaquín Vila)

La Carboneria es va convertir ben aviat en un autèntic centre social on s'organitzaven un munt d'activitats obertes als veins del barri i al públic en general com tallers, sopars populars, classes de dansa, guitarra, idiomes i arts marcials. La Carboneria va participar també a les festes del barri amb l'associació de veins incloent activitats pròpies en els programa d'actes fins esdevenir un dels referents més potents del moviment okupa a Barcelona.
Aquella primera façana de La Carboneria reproduïa la imatge d'unes arrels que creixien en forma d'arbre des de la planta baixa de l'edifici enlairant-se fins als pisos superiors en tonalitat blanca i negra. El disseny del mural va ser obra dels artistes Joaquín Vila i Flip. Es va executar amb l'ajut i participació de 20 persones durant cinc dies de feina i s'hi van esmerçar 30 quilos de pintura plàstica blanca i negra a banda de nombrosos sprais. 
Al mes de març de 2013 es va decidir tapar el mural original i substituir-lo per un altre de tonalitats ocres i rosades, que encara es pot veure avui (2015) després que al febrer del 2014 els okupes fossin desallotjats per la policia en execució d'una ordre judicial. 

*2008.- La Carboneria, ja ocupada, abans de  la decoració de la façana.