dimarts, 2 de juliol del 2013

LLIBRERIA PÚBLIA. Consell de Cent 281. (1960's-1980's)

Joan Ballester Canals (1913-1980)

Parlar de la petita llibreria Públia ens porta inexorablement a evocar la figura de Joan Ballester Canals (1913-1980), editor i llibreter nacionalista català i un dels activistes més actius durant la dictadura franquista.
Durant els anys 1950's, Públia abans que una llibreria va ser una empresa de publicitat cinematográfica que el propi Ballester Canals dirigia. També va participar en l'elaboració del Diccionari català-valencià-balear de Francesc de Borja Moll. L'any 1962 va dissenyar i editar un mapa del conjunt dels països catalans que va permetre donar a conèixer totes les terres de parla catalana dividides en comarques. Aquest fet no va pasar desapercebut als franquistes i li va valdre un procés i una condemna a presó.
 
*1962.- El mapa comarcal del Països Catalans que Joan Ballester Canals va editar clandestinament.
 
 
Als anys 1960's la Llibreria Públia, situada al carrer Consell de Cent entre Aribau i Enric Granados,   feia les funcions de bústia i lloc de contacte i trobada permanent d'una gran part dels activistes culturals catalans de l'època. Habitualment s'hi organitzaven reunions i iniciatives catalanistes gràcies a la hiperactivitat que desplegava Ballester.
La Públia va rebre sovint les desagradables i violentes visites dels grups d'extrema dreta, molt actius durant el tardofranquisme, que en repetides ocasions van intentar que el foc purificador cremés la llibreria i tot el reguitzell de cultura que contenia el local.
Ballester va morir el 1980 però la llibreria va continuar activa uns anys més.