diumenge, 24 de març del 2013

CAFETERIA MANHATTAN. Urgell-Rosselló. (1940's - 1989)

*1985.- La cafeteria Manhattan, al xamfrà Urgell/Rosselló, poc abans del seu tancament definitu.

Per a molts veins dels barris del Clínic, el Ninot i l'Escola Industrial, el record de la Cafeteria Manhattan, situada a la cantonada Urgell/Rosselló, davant mateix d'un dels accessos a la parada d'Hospital Clínic del metro L5, té segurament un significat especial.
El Manhattan era un bar aparentment normal, amb marquesina i terrassa, que sempre tancava tard. L'interior, que no era massa gran, no es caracteritzava especialment per la seva netedat. Unes escales estretes conduien a un soterrani on sovint s'hi acomodaven algunes parelles que cercaven intimitat. De dia era freqüentat per estudiants de l'Escola Industrial i treballadors del Clínic. De nit però, el panorama canviava i s'hi organitzaven timbes il·legals amb grans quantitats en joc sobre la taula. Al barri qui més qui menys coneixia de l'existència d'aquestes pràctiques, sovint magnificades per alguna redada policial amb detinguts.
El Manhattan sempre va tenir aquest encant sinistre d'allò prohibit. No va poder resistir el pas del temps, la legalització del joc i l'especulació. El local era situat als baixos d'un edifici molt antic i de només un pis d'alçada en una cantonada molt cotitzada. A finals de la dècada dels 1980's el bar va tancar i tot seguit s'hi va aixecar un edifici d'oficines, als baixos del qual s'hi han obert diversos negocis de restauració. Els temps del pòquer i les irrupcions policials sobtades van quedar per la història i pel record.

*1900's.- Una curiosa foto de començaments del segle XX on ja es pot veure l'edifici de la cantonada Urgell/Rosselló, que molts anys després acolliria la cafeteria Manhattan.

BAR LEMANS. Plaça Catalunya 4 (1950's - 1990's)


El Bar Lemans, situat a la cantonada de la Plaça Catalunya amb Bergara, era un local de format menut molt freqüentat pels que arribaven massa d'hora a veure la pel·lícula dels cinemes d'estrena veins Cataluña Vergara. Ocupava el local de l'antic Restaurant Cataluña desaparegut als anys 1950's.
Als anys 1960's el Lemans tenia un mostrador de rajoletes i un neó de colors a la paret amb el nom del bar, que evocava el cèlebre circuit automobilístic francès. Era un lloc ideal per quedar i gaudir de més tranquilitat que no pas en altres locals de la zona com el Cafè Zurich sempre molt més massificat i ple.
El setembre de 1986, el propietari del bar Jesús Folch Canela va traspassar el local a l'empresa de restauració Bernesa. Aquesta operació i l'imminent enderroc i construcció del centre Comercial El Triangle va avortar la continuïtat del Lemans.