dissabte, 28 d’octubre del 2017

CASA ANDREU ANGLADA. Passeig de Gràcia / Aragó (1878-1982)

Agraïments a VALENTÍ PONS TOUJOUSE, FRANCISCO ARAUZ i ELOY FC

  
*1900's.- La Casa Andreu Anglada a la dreta de la imatge quan encara tenia entresòl i semisoterrani en una fotografia extreta d'una postal de l'època.
 
Edifici projectat el 1878 pel mestre d'obres Domènec Balet i Nadal (1844-1915), la Casa Andreu Anglada [1] ocupava la cantonada mar-Besòs a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb el carrer Aragó, just davant del baixador del ferrocarril conegut popularment com l'apeadero
L'edifici constava originàriament de baixos i quatre alçades i va ser objecte de diverses reformes, la primera per adequar la planta baixa i els entresòls per instal·lar-hi comerços.  
La planta baixa de la Casa Andreu Anglada va acollir als anys 1920's la botiga d'exposició de la concessionària de la marca nord-americana d'automòbils Studebaker
El 4 de novembre de 1929 la botiga Unión Musical, també coneguda com a Casa Werner, va instal·lar-se als baixos del costat del Passeig de Gracia. Allà s'hi podien  comprar tota mena d'aparells de ràdio, fotografia, gramoles, discos i fins i tot llogar-hi pianos. La botiga s'hi havia traslladat des del seu anterior emplaçament al Portal de l'Àngel. A l'altra banda, la del carrer Aragó, s'hi va instal·lar un bar-restaurant, el Terminus, on encara als anys 1950's s'hi feien tertúlies i s'hi reunia la redacció de la revista cultural cristiana El Ciervo. Aquest establiment amb una animada terrassa va tancar portes el 1969.
 
*1929.- La botiga d'Unión Musical recent traslladada a la Casa Andreu Anglada (Font: Hemeroteca la Vanguardia)
 
*1930's.- La Casa Andreu Anglada en una imatge on també hi podem veure l'edifici del baixador del tren del carrer Aragó. (Foto: Josep Brangulí)

*1930's.- Una altra imatge de la cruïlla del Passeig de Gràcia amb Aragó on es poden veure els tendals del Bar Terminus. (Foto: Josep Brangulí)

Durant l'etapa franquista l'edifici va ser remuntat i se li va afegir una alçada més a la part de la cantonada que va malmetre la balaustrada de coronava inicialment la façana
 
*1950's.- L'edifici ja amb la remunta aplicada com a cinquè pis a la part de la cantonada.

*1960's.- L'edifici de la Societat Anònima Cros (esquerra) i la Casa Andreu Anglada (dreta) amb el carrer Aragó ja cobert i amb doble sentit de circulació. A l'extrem inferior dret de la imatge s'hi pot distingir el rètol de la botiga d'Unión Musical Casa Werner. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

Als anys 1960's s'hi va instal·lar la galeria d'art La Pinacoteca, mentre la botiga d'Unión Musical continuava comercialitzant petits electrodomèstic i productes diversos per als amants de la música. 
L'edifici arribava gairebé als cent anys de vida quan al 1977 va ser enderrocat i substituït per un nou immoble funcional d'oficines inaugurat el 1983, que combina marbre i vidre a la seva façana i que va ser la seu de l'entitat bancària gallega Banco Pastor, avui ja desapareguda.

*1977.- Vista aèria de la cruïlla de Passeig de Gracia i Aragó on s'aprecia el solar ja buit que ocupava la Casa Andreu Anglada (fletxa groga). (Foto: AMB. Vol Estosa) 
 
Edifici del Banco Pastor, enllestit a l'any 1983, a la cantonada on hi hagué la Casa Andreu Anglada.
 
[1].- Algunes fonts la citen com a Casa Anglada Goyeneche (ca.wikipedia.org)