dissabte, 13 de juny del 2015

MAGATZEMS REINTEGRATIUS. Plaça Urquinaona 4. (1910)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i MIQUEL F. PACHA


L'any 1910 van obrir portes al número 4 de la plaça Urquinaona els anomenats Almacenes Reintegrativos. Aquest negoci consistia en un nou sistema de venda que d'entrada deixava bocabadats als potencials clients.
A la primera compra se li entregava, no tant sols el producte escollit, sino també la quantitat corresponent al seu valor. Posteriorment, mitjançant unes normes a les quals el comprador quedava vinculat, el negoci acabava no essent tan rodó com inicialment semblava per al client, que quedava atrapat en un entramat de normes de reintegraments o en l'obligatorietat de seguir comprant en un temps establert i unes condicions determinades.

*1910.- Interior dels magatzems (Font: Nuevo Mundo)


*1910.- Retall d'un article publicat al número 1635 de L'Esquella de la Torratxa on s'explica d'una forma sarcàstica en què consistia el negoci dels Magatzems Reintegratius i quines sorpreses li esperaven als clients. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)


Emplaçament dels Almacenes Reintegrativos a la plaça Urquinaona (Font. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

*1910.- La secció de confecció dels magatzems (Font: Nuevo Mundo)

Tot i que al poc d'obrir, l'empesa propietària va instal·lar una sucursal a Madrid, la vida d'aquests magatzems va resultar força efímera. Les autoritats van haver d'intervenir i el negoci va perdre credibilitat davant del públic que va acabar considerant-lo com una enginyosa estafa.