divendres, 9 de març del 2012

TROCADERO. Discoteca. Travessera de Gràcia 218. (1970-1994)

El logotip de Trocadero amb la seva estètica pop i psicodèlica.

Trocadero va ser, sens dubte, una de les discoteques més animades i populars de la ciutat al llarg dels anys 1970's. Es va instal·lar al numero 218 de la Travessera de Gràcia, allà on aquest carrer torna a eixamplar-se passat el nucli antic del barri, entre el carrer Bailèn i el Passeig de Sant Joan (aleshores General Mola). El seu emplaçament era al mateix lloc que anteriorment havia acollit les piscines del Club Natació Catalunya i l'empresa Baños Populares de Barcelona. L'interior de la sala conservava encara molts vestigis i detalls d'aquell antic recinte. 
El local va obrir portes en els últims dies de l'any 1970 i aviat es va consolidar com un lloc de trobada d'esdeveniments musicals vinculats a programes radiofònics, presentacions de cantants i grups i altres celebracions ciutadanes que hi atreien un públic interclassista i força nombrós.
 
 *1971.- Luís Aguilé va actuar a Trocadero a l'estiu d'aquell any

*1971.- Anunci del Cap d'Any a Trocadero per rebre el 1972

*1972.- Trocadero en els seus primers anys de funcionament amb la pista plena de gom a gom.

Luis del Olmo va ser un dels primers en treballar per la ràdio des de la pista de Trocadero. Era un programa de llarga durada titulat De 12 a 12, que tots els dissabtes començava a migdia i acabava a mitjanit. Era l'any 1971 i hi actuaven estrelles emergents de la música del moment com Emilio José o Joan Baptista Humet. Jose Maria Pallardó, un altre clàssic del programes musicals de la ràdio dels anys 1970's, també va ser un habitual animador de Trocadero. El 1974 el local continuava oferint concerts de grups més progressius com Fussion.
Arribats els anys 1980's, altres animadors com Pepe Antequera, Javier Artiga i Albert Malla presentaven shows i jocs (Bingo Musical, La Ruleta de la Fortuna) des de la pista d'aquesta discoteca.

*1980.- Javier Artiga (ajupit a l'esquerra) presentant el seu Bingo Musical a la pista de Trocadero

En l'apartat dels mals records de Trocadero cal esmentar que era un dels local preferits del tristament famós violador de l'Eixample, Francisco López Maillo, per seleccionar les seves victimes i després abordar-les a la sortida.
La vida del local es va perllongar fins el 1994, quan va ser tancat amb l'objectiu de reformar-lo a fons per instal.lar-hi una mena de filial barcelonina de la famosa discoteca eivissenca Ku, però el projecte no va arribar a reeixir.

*1990.- L'entrada de Trocadero en els seus últims anys (Foto: Albert Malla)