dimarts, 11 de juny del 2024

OTTO ZUTZ. Òptica. Muntaner / Plató (1960's-1980)

MIQUEL BARCELONAUTA


*1960's.- Publicitat de l'òptica Otto Zutz.

Quan parlem d'Otto Zutz, a qualsevol barceloní coneixedor de l'ambient nocturn de la ciutat, li ve al cap la discoteca d'estètica industrial situada al carrer Lincoln del barri de Sant Gervasi, que des de mitjans de la dècada dels 1980's ha vingut figurant al front del ventall dels locals d'oci de la ciutat amb més anomenada.

De ben segur però, que pocs clients d'aquest local s'hauran preguntat d'on prové el seu nom. Doncs bé, Otto Zutz es el nom d'un ciutadà d'origen alemany que s'establí a Barcelona, i mes concretament al barri de Sant Gervasi, cap als inicis dels anys 1940's. 

El senyor Otto Zutz va obrir una òptica als baixos de una finca regia situada al número 402 del carrer Muntaner, fent xamfrà amb Plató, i es va convertir en l'òptic de capçalera de molts veïns dels barris de Galvany i de Monterols. A la seva botiga hi destacava un rètol de neó que reproduïa el seu nom Otto, tot aprofitant les dues O per fer-les coincidir amb la figura d'unes ulleres.   

Als inicis de la dècada dels 1980's els propietaris del local nocturn Zig-Zag situat just a la vora del que va ser l'òptica del senyor Otto Zutz, que havia mort recentment, van adquirir l'edifici del número 15 del carrer Lincoln on uns anys després (1985) s'obriria la discoteca Otto Zutz.    

El blogger Peter Cowley Capella ha copsat i descrit amb profunditat i cruesa el drama vital que va viure l'òptic Otto Zutz en les persones de la seva dona i la seva filla afectades per una mateixa malaltia oncològica incurable. Aquesta tràgica història apareix reflectida al seu excel·lent blog Pla de Barcelona, del qual us en facilitem l'enllaç [1] 

*1985.- Logotip de la discoteca Otto Zutz.

______

[1].- Cowley Capella, Peter. Pla de Barcelona Otto Zutz. 2014. Cliqueu sobre aquest enllaç: https://pladebarcelona.wordpress.com/2014/02/01/otto-zutz/