diumenge, 13 de desembre del 2015

CLUB PRO-SON. Diagonal 415. (1957-1960's)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1957.- Interior del Club Pro-Son 

A finals dels anys 1950's els avenços tecnològics en matèria de reproducció de so van portar al nostre país els primers aparells domèstics de l'anomenada Alta Fidelitat (High Fidelity o senzillament Hi-Fi en anglès). Com el seu nom indicava els nous equips oferien un reproducció fidel del so gravat als estudis i la mercadotècnia del moment va començar a difondre aquest terme, que s'aplicava tant als discos com als aparells de reproducció.
L'arribada de l'Hi-Fi a Barcelona va ser acollida amb expectació per les classes benestants, les úniques que podien permetre's l'accés a aquesta nova etapa del so, que a la llarga suposaria la desaparició dels discos de 78 rpm i l'esclat del fenòmen social de les discoteques que socialitzarien aquesta fidelitat en la reproducció del so.
Fou en aquest context que a l'any 1957 es va fundar a Barcelona el Club Pro-Son (Proyección y Sonido), amb l'objectiu de comercialitzar els primers equips d'alta fidelitat que encara eren coneguts amb el nom d'electròfons. El local social es va establir en una de les plantes de l'edifici Pedrerol y Bofill a la Diagonal 415 entre Balmes i Enric Granados. Era aleshores un edifici modern de recent construcció amb domini del vidre a la façana. El Pro-Son es va decorar amb l'última moda en mobiliari i interiorisme i era un lloc freqüentat per l'alta societat. Allà s'hi organitzaven còctels d'una hora de durada que servien per promocionar els nous aparells Hi-Fi després d'explicar als distingits convidats les seves característques tècniques i les meravelloses prestacions que oferien. 
Els preus aviat van baixar i tot i que la tecnologia segui oferint nous reptes i novetats, la pròpia dinàmica de la societat de consum afavoria l'arribada a més capes socials d'aquests productes. El Club Pro-Son tancaria a començaments dels anys 1960's i la Hi-Fi es va anar retirant davant l'arribada d'un nou concepte: l'estéreo.

  
*1957.- L'alta societat barcelonina freqüentava el Pro-Son.

*1960.- Publicitat insertada a La Vanguardia donant compte d'una exhibició d'estèrofidelitat.