dijous, 22 de gener de 2015

POKIN'S. Plaça Francesc Macià 3. (1979-1990's)
Després del tancament del Cinema Rialto l'últim dia de 1977, una de les primeres hamburgeseries de la ciutat acabaria instal·lant-se en aquell mateix local. Va ser el Pokin's, una franquícia de menjar ràpid avui desapareguda a Barcelona, que va començar amb tres locals més (dos al Portal de l'Àngel i una altre a Pelai.). La singularitat d'aquesta marca comercial era que no venia dels Estats Units sinó que era estrictament catalana.
El Pokin's de Francesc Macià obert poc després del canvi de nom de la plaça, quedarà viu en la història de molt grups de joves i adolescents que en van fer un centre de trobada abans de començar els pelegrinatges habituals de cap de setmana per la zona de discoteques del Turó. En aquest sentit va desbancar a La Oca que bàsicament era un lloc de trobada però no de consumició. Els preus més ajustats del Pokin's permetien que el jovent no només es concentrés a la vorera sino que accedís dintre del local. Les minipizzes i els gelats Sandy tenien molt d'èxit i sempre quedava el recurs de l'hamburgesa per al més necessitat d'omplir l'estòmac. Aquest Pokin's tenia també accés pel número 5 del carrer Calvet. Va desaparèixer cap a mitjants de la dècada dels 1990's.

*1981.- Revers d'un calendari de mà del Pokin's de Francesc Macià. (Font: Col·lecció d'Antonio Calderón)

29 comentaris:

 1. Jo vaig ser una de les habituals dels "Pokins de Calvo Sotelo", ja que per aquella época encara costava nomenar-la com a "Francesc Macià". Recordo que era molt habitual que portessin vals de promocions a les porteries dels edificis de la zona, per la qual cosa sempre disposavem d'un o d'un altre descompte. Divendres per la tarda era un dia molt habitual per anar-hi. Per cert, a diferència d'altres llocs desapareguts de Barcelona, trobo que corren molt poques fotografies per la xarxa... Qui hagués tingut un telèfon mòbil per poder inmortalitzar més d'una trobada d'amics! Felicitats per l'article.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Yo vaig treballar al pokins i la Teva cara en zona,q pena no tendrá cap foto

   Suprimeix
 2. Lluís Juan i Gonzàlez22 de gener de 2015, a les 18:24

  La memòria potser m'enganya, però juraria que en els darrers temps de la franquícia, hi havia un Pokin's al costat del cinema Arkadin, a l'edifici Autopistes de Travessera de Gràcia-Via Augusta. Després va passar a ser una Pans & Company.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Lluís Juan i Gonzàlez22 de gener de 2015, a les 18:30

   Rectifico, es va convertir en un Bocatta. De fet, a la següent pàgina web es parla d'aquests establiments i indiquen que fou aquesta cadena la que va quedar-se amb la marca. En alguns llocs de l'estat espanyol encara la mantenen.

   http://somosochenteros.blogspot.com/2012/03/lugares-emblematicos-pokins.html

   Suprimeix
 3. Jo hi anava gairebé cada setmana al del carrer Pelai.

  ResponSuprimeix
 4. Em sembla que va tancar per que es va cremar la cuina, pero va reobrir cap el 2000 després en el mateix local hi havia Pokin's Pans i dunkin donuts crec, fins que van tancar

  ResponSuprimeix
 5. De fet, actualment quan quedem amb la família a Francesc Macià, la nostra referència és "Quedem al Pokin's".
  Recordo el Pokin's i el Pokin's + Bocatta + Dunkin Donut's

  ResponSuprimeix
 6. molt xulo pero manca dir de que es el record Barcelonauta, es d'en Antonio Calderon i el va publicar al grup de facebook Discotecas Años 70,80,BCN,etc y locales de encuentro per ser justos!

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Així figura al peu de la imatge. Gràcies Lídia, gràcies Antonio.

   Suprimeix
 7. Hi ha algú que va treballar al de Pelai? Jo vaig treballar allá des del Juliol de 1992 al Maig 1993.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Yo trabajé en el calvo sotelo,por 1993,soy capilla

   Suprimeix
  2. Trabaje con mari ángeles, mari Carmen, de encargados manuel

   Suprimeix
  3. Jo vaig treballar al Carrer Pelai 28 al 1967...distribuidora Pelayo..director Sr Mezquiriz..guardo molts bons records..tenía 17 anys

   Suprimeix
 8. Un dels ultims que vaig anar va ser el de la ronda (villarroel/sant antoni) un local que a dins hi havia bocatta, pokin's, pizzes, algo de pollastre, etc... Actualment hi ha un wok. El "bikibun" o "rotllos de llom i formatge" estaven genials!

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Que recuerdos..yo lo tenia al lado de casa en portal del angel...recuerdos!!!

   Suprimeix
 9. Yo también fui iva casi todos los días y recuerdo a mi camarera favorita se llamaba Ángela que recuerdos más bonitos

  ResponSuprimeix
 10. Allà vaig prendre les primeres cerveses amb patates fregides. Tenia 16 anys... Quina enyorança!

  ResponSuprimeix
 11. Y nadie recuerda a un camarero ya algo mayor creo que su nombre es Saturnino en el de Francesc Macià, genio y figura

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Yo le recuerdo, muy antipático y que controlaba si habías acabado tu consumición para echarte de malas maneras... Yo era más de ir al Tip-Tip de Tuset, allí eran mucho más amables.

   Suprimeix
  2. yo sí! ponía orden para que no volarán las servilletas 😅😅

   Suprimeix
 12. Jo vaig anar molt sobint desde el 1986 fins al 89, era Punt de trobada per anar just avans de la sessio de tarde o nit del up&down i bacarra,quins records!

  ResponSuprimeix
 13. Nuestro grupo bajaba de la zona de Plaza Adriano al Pokin's, recuerdo especialmente el Biki Bum i la Ensalada de Crudités, de allí al Don Chufo, que tardes¡¡¡¡

  ResponSuprimeix
 14. Quins records del Pokin's de Francesc Macià (tot i que amb el canvi de nom tan recent era calvo sotelo)!!! I el Bikibum, una delícia 😉

  ResponSuprimeix
 15. Alguien se acuerda de los cholis(futbolines de calvet) y del señor luna

  ResponSuprimeix
 16. yo trabaje 19 años practicamente en casi todos los locales pokins-bocatta

  ResponSuprimeix
 17. Ningú recorda el robot de Pokins de Francesc Macià? Es deia Arturito (R2D2)

  ResponSuprimeix