dilluns, 30 de maig del 2016

CASERNA DELS MOSSOS DE LES ESQUADRES DE VIGILÀNCIA DEL PORT (1905-1980's)

Material fotogràfic de FRANCISCO ARAUZ
Agraïments a JORDI J. PAYÁ CASTAÑÉ



Aquest petit edifici portuari de només una planta va ser projectat a principis del segle XX per acollir els serveis de vigilància del port, que inicialment eren situats a l'edifici dels Magatzems Generals de Comerç.

*1904.- Fragment de la Memòria del Port de Barcelona de l'any 1903 on es fa esment a la imminent construcció de la caserna.

La caserna era situada a l'espai intermig entre els Magatzems Generals de Comerç (avui Palau de Mar) i els rafals del Passeig Nacional de la Barceloneta (avui Joan de Borbó). Va desaparèixer després de la Guerra Civil.

*1933.- Emplaçament de la caserna en un plànol municipal de l'època (Font: Institut Cartogràfic i Geológic de Catalunya)


*1930's.- La caserna en primer terme, a l'esquerra els rafals del Moll de la Barceloneta i a la dreta els Magatzems Generals de Comerç del Moll del Dipòsit. 

Acabada la Guerra Civil el petit edifici va ser destinat a altres usos, entre ells els serveis d'electricitat fins que a mitjans dels anys 1960's van ser traslladats. Finalment, a finals dels anys 1980's, coincidint amb l'enderrocament dels rafals del Moll de la Barceloneta, aquesta construcció va ser també suprimida.