dijous, 2 de juliol del 2015

LA MONTSERRATINA. Coques i Pastisseria. Comtal 15 (1926-2014) i Santa Anna 39 (1962-2015)

Agraïments a NÚRIA BÀGUENA


L'any 1926, Ramon Altirriba va obrir una pastisseria al número 15 del carrer Comtal. La seva família s'havia establert a Barcelona abandonant la localitat del Bruc situada al peu de la muntanya de Montserrat. Altirriba va reproduir les coques que es feien al monestir i que ja començaven a ser populars entre els turistes que visitaven Montserrat. El producte era una coca tova i allargada de sucre sense més additius. Aviat va adquirir una molt bona acollida entre els barcelonins.


*1929.- Un anunci del forn del carrer Comtal publicat a les planes de la revista El Patufet

A començaments dels anys 1960's el negoci s'amplià amb una nova botiga aprop de l'embocadura del carrer Santa Anna al Portal de l'Angel, just davant dels magatzems Can Jorba. La progressiva consolidació d'aquell entorn com eix comercial van fer encara més populars els forns de La Montserratina. Passar a comprar una coca a aquests forns era com una parada obligada. Quants nens i nenes, que als anys  1960's i 1970's sortien de compres amb els seus pares les tardes de dissatbe, esperaven delerosos el moment de ser recompensats amb una coca de La Montserratina amb una presa de xocolata?. Era una forma de suportar millor aquelles llargues passejades comercials que el consumisme imposava a les famílies.
I amb el pas dels anys, l'evolució d'aquest mateix consumisme certificaria la defunció de La Montserratina, que després de 89 anys de vida va patir també els efectes de la salvatge transformació de la zona en un terreny abonat a les franquícies i multinacionals de la moda.
Primer, al 2014, tancaria el forn del carrer Comtal. L'any següent, el 30 de juny de 2015, li tocaria el torn a la botiga del carrer Santa Anna. Alan Pedret, besnet del fundador, no podia competir amb els nous preus dels lloguers que imposaven els propietaris emparats en la normativa legal vigent d'arrendaments urbans. 
Aquella entranyable imatge del vailet amb esclops i barretina, que avançava tot cofoi amb les coques carregades a l'espallla i les muntanyes de Montserrat al fons, va passar a millor vida. Trist destí d'una part històrica de la ciutat que dissortadament ja no tornarà.