diumenge, 27 de gener del 2013

EDIFICI DEL PORTAL DE MAR. Pla de Palau. (1837-1859)

Agraïments a ELOY FC
 
 
*1842.- El descampat del Pla de Palau amb la Duana a l'esquerra, la Llotja a la dreta i el Portal del Mar al fons. (Gravat de Ramon Alabern i Casas).
 
*1852.-  Una de les primeres i poques imatges fotogràfiques del Portal de Mar.

 
*1857.- L'edifici del Portal de Mar al fons amb la Font del Geni Català, situada al centre del Pla de Palau, en primer terme


*1850.- El Portal de Mar en el gravat d'Alfred Guesdon de la sèrie Espagne à voil d'oiseau.

L'anomenat Portal de Mar era l'entrada a Barcelona des del front marítim. Miguel de Cervantes va escollir aquest indret per descriure l'entrada de Don Quixot i el seu escuder Sancho Panza a Barcelona. Fins al segle XIX va ser un accés més a la ciutat a través de la muralla. Donava entrada al Pla de Palau, un espai que durant gran part del segle XIX va ser el veritable centre neuràlgic de Barcelona.
A partir de 1820 es van començar a fer reformes en aquell sector. L'any 1837, al mateix temps que s'aixecaven els edificis dels Porxos d'en Xifré, es va començar a bastir un nou Portal del Mar d'estil neoclàssic encastat entre un nou tros de muralla. El 1842 s'hi colocà una placa de marbre, que sota l'escut reial duia aquesta llegenda:

 Año 1842
Reinando doña Isabel II, y siendo comandante general de este distrito
 el Excmo. señor don Antonio Van-Halen, conde de Peracamps,
teniente general de los ejércitos nacionales,
se concluyó esta obra que dirigió el coronel del cuerpo de ingenieros
don Francisco Huarte y Jaúregui.

El 1843 l'edifici era modificat i va quedar format per dues portes laterals de marc arrodonit, una d'entrada i l'altra de sortida,  que envoltaven un cos central en el que destacava un frontó sotingut per cuatre columnes d'estil jònic i una cúpula arrodonida que servia de coronament a l'edifici. El 1856 amb la instal·lació de la Font del Geni Català al bell mig del Pla de Palau, el Portal de Mar servia de teló de fons a aquella gran esplanada.  
L'any 1859 però, el Portal de Mar va ser enderrocat dins el pla d'eliminació de la muralla del mar. Amb la seva desaparició l'espai entre Pla de Palau i la Barceloneta va quedar alliberat.
En el mateix emplaçament que ocupava el Portal de Mar va ser construida l'any 1931 l'Escola de Naùtica, obra de l'arquitecte Adolf Florensa, un edifici que avui encara podem veure i que separa el Pla de Palau de la Plaça de Pau Vila.


*1868.- La Font del Geni Català en primer terme i l'espai que ocupava el Portal de Mar, aquí ja enderrocat, que deixa a la vista el port, la Barceloneta i el perfil de l'església de Sant Miquel al fons.

*1933.- Maqueta del Portal de Mar. (Foto: Estorch