dissabte, 21 de juliol del 2018

LA FONT AMB FANAL DE LA PLAÇA JOANIC (1870's-1950's).

Agraïments a SALVADOR CARMONA


*1931.- La font amb fanal era situada a la banda de muntanya de la plaça. (Foto: Josep Barrillón).

La plaça de Joanic rep el seu nom dels antics propietaris d'aquells terrenys. Josep Joanic els havia comprat el 1806 i posteriorment els seus descendents, especialment per iniciativa del seu nét Esteve Joanic, varen fer una primera parcel·lació el 1877 i d'aquí en va sortir la plaça, que durant molts anys va tenir una font amb fanal com a element més significatiu i referencial.
La font era situada sobre un graó i un pedestal de pedra amb un desguès al terra de la zona frontal protegit amb un reixat per evitar embussos i sortides de rosegadors. L'espai en forma de làpida on hi havia l'aixeta presentava un escut de l'antiga vila de Gràcia i el suport metàl.lic del fanal es projectava cap amunt fins a la pantalla de sis cares rematada per una corona.
La veina finca de Can Compte va suposar el límit de la plaça cap a la banda del Guinardó. La tanca de pedra Can Compte va ser enderrocada als anys 1930's, però fins després de la Guerra no s'hi va començar a edificar després de l'obertura del carrer Escorial i l'ocupació de les parcel·les del carrer del General Sanjurjo (avui de Pi i Margall). La font amb fanal desapareix a la posguerra producte de les successives urbanitzacions. Primer desapareix el fanal i finalment la font es suprimida del paissatge de la plaça.

*1930's.- Vista de la Plaça Joanic, quan encara limitava amb els amplis terrenys de la finca de Can Compte dels que quedava separada per una tanca, que seguia el curs per on avui discorre el carrer Escorial. Al quadrat vermell s'aprecia la font amb fanal. (Foto: Autor desconegut).

1940's.- La plaça Joanic després de la Guerra continuava amb una urbanització mínima. Alguns arbres al cantó de mar i la font amb fanal com a únic element destacable a la banda de muntanya. (Foto: Autor desconegut).
 
*1951.- La font de la plaça Joanic ja sense el fanal (Foto: Autor desconegut).